Gradska hronika

Projekat ZIP centra “Znanjem do posla” – kraći put do zapošljavanja i podsticaj preduzetništvu

Projekat “Znanjem do posla” koji realizuje, već pet godina, ZIP centar – biznis inkubator u Pirotu daje izuzetno dobre rezultate što potvrđuje visok stepen zapošljivosti mladih koji prolaze razne vidove obuka. Ovaj model obuke uključen je i u Lokalni akcioni plan  zapošljavanja kaže, direktorka ZIP centra, Mira Zlatkov. U okviru toga, pored ostalog, postoji i mera – obuka za deficitarna zanimanja.

Prema rečima direktorke Zlatkov javni poziv za kompanije bio je u junu i julu. Odabrane su kompanije, a zatim je, posle poziva za mlade, urađena predselekcija kandidata.

“Uključeno je sedam kompanija za različita zanimanja i deset nezaposlenih lica koja će se uključiti u ovaj program i obučavati se. Pet od sedam kompanija izabralo je svoje kandidate i počela je obuka. Imamo otvorene pozicije za još dve kompanije, u pitanju je ugostiteljski sektor i pozicija za zanimanje konobar”.

Ove godine ZIP centar je realizovao niz aktivnosti i programa u cilju smanjenja nezaposlenosti, odnosno podrške preduzetništvu. Sredinom godine krenuo je još jedan program koji je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

“Planirane su programske aktivnosti, kako za naše stanare koji su trenutno u Centru, tako i za sve zainteresovane koji su se tek upustili u preduzetničke vode. Imaćemo organizovane radionice gde će svi oni koji su započeli svoj biznis, ili imaju u planu da krenu sa tim, dobiti najznačajnije informacije o tome koji su to otvoreni fondovi, gde mogu konkurisati za dobijanje finansijskih sredstava, koje su to najznačajnije institucije gde mogu dobiti podršku u razvoju biznisa. Akcenat će biti i na ženskom preduzetništvu. U planu su radionice sa ženama preduzetnicama o mogućnostima umrežavaja i zajedničkog nastupanja, radionice programiranja, tu smo uključili i najmlađe, pa će biti organizovana radionica Robotika za najmlađe namenjena učenicima osnovnih škola”- rekla je, pored ostalog, direktorka Zlatkov.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker