Kultura

Program Muzeja Ponišavlja za vreme trajanja manifestacije “Muzeji Srbije”

Muzej Ponišavlja Pirot je i ove godine deo manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”. Prezentacija kulturnog nasleđa trajaće od 11. do 20. maja, a za sve posetioce ulaz će biti besplatan. U nastavku sledi raspored manifestacija.

muzej afričke umetnosti u pirotu

Posebni programi Muzeja povodom manifestacije :
11. maj, 18:30 časova – Koncert učenika Muzičke škole Dragutin Gostuški u Pirotu.

Koncert će obeležiti saradnju Muzeja i Škole, koja je započeta pre neku godinu poklonom violine iz Legata arheologa dr Ljubiše Popovića, koji se čuva u Odeljenju za arheologiju Muzeja Ponišavlja.
Posetiocima će se predstaviti učenici svih odseka škole.
Plato ispred Stalne arheološke postavke u Pirotskom gradu.

18. maj, 20.00 časova – Otvaranje gostujuće izložbe Muzeja afričke umetnosti u Beogradu pod nazivom Tradicionalni murali Afrike .
Izložbenu postavku čine fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi-delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.
Autorka izložbe, istoričarka umetnosti, Nataša Negovanović Ristić, poziva posetioce da bliže osmotre svoje okruženje, sa ciljem da podstakne na učešće u (re)definisanju svakodnevnog ambijenta i javnog prostora, kreativnost u oplemenjivanju svog doma-unutra i spolja, i, uopšte, da podstakne promišljanje i negovanje sredine u kjoj živimo.
Stručno vođenje kroz izložbu- gostujući kustosi – Milica Josimov i Marija Ličina.
Izložbom se nastavlja saradnja sa MAU započeta pre tri godine.

Učinilo nam se da pojedini geometrijski oblici murala afričkih kuća, neodoljivo podsećaju na geometrizovane šare pirotskog ćilima, poput: bibica, bibice sa očima, sofre, kornjače…Izložba će biti postavljena u  Galeriji Muzeja Ponišavlja, Nikole Pašića 49. Biće otvorena do 6. juna 2017.

19. maj, od 10.00 do 14.00 časova – Radionice za decu uzrasta od 4 do 12 godina, inspirisane izložbom.
Nakon obilaska izložbe afričkih murala, deca će slikati svoje murale na stranicama kartonskih kućica koje će, najpre, sastavljati od kartona. Radionice vode kustoskinje MAU: Milica Josimov i Marija Ličina.

20. maj, 21.00 čas – program pod nazivom Ljubav, vera, nada. Savremena primena šara sa pirotskog ćilima.
Program inspirisan ćilimom i bogatstvom motiva sa ćilima. Autorka Silvana Tošić predstaviće svoju ideju primene šara sa ćilima na predmetim svakodnevne upotrebe, kao i na odevnim predmetima.
Veče će upotpuniti muzički program inspirisan narodnim stvaralaštvom ovog kraja. Takođe, program će pratiti i proza i poezija na lokalnom dijalektu, autorki iz Pirota.
Program će se odvijati u kompleksu Muzeja Ponišavlja, Nikole Pašića, 49.

Stalna arheološka postavka u prostoru Pirotskog grada,
od 11 do 13. maja, otvorena –od 15.00 do 22.00
Stalna postavka u kući Malog Riste, Nikole Pašića, 49 otvorena od 15. do 19. maja- od 10.00 do 22.00; 20. maja, od 01.00 do 15.00 i u NOĆI MUZJA od 18.00 do 01.00.
Sve posete biće sa stručnim vođenjem kustosa Muzeja Ponišavlja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker