Kultura

Prof. dr Čedomir Antić – “O revolucionarima, kriminalcima i drugim namernim prolaznicima”

U okviru 23. Sajma knjige i grafike, koji se održava u Pirotu, u holu Doma kulture, promovisan je roman, prof. dr Čedomira Antića, pod nazivom “O revolucionarima, kriminalcima i drugim namernim prolaznicima”. Moderator književne večeri bio je, novinar i direktor TV Pirot, Vladimir Veljković.

Roman koji je predstavljen čitalačkoj publici u Pirotu je memoarsko delo. Reč je o sećanjima na desetogodišnji period od 1996. do 2006. godine. Dakle, govori o jednom burnom periodu srpske istorije, kako je rekao sam autor.

“Bilo je to vreme važno za razvoj Srbije, političku emancipaciju, ali i vreme kada smo pod sankcijama bombardovani i prolazili tranziciju. To je bilo vreme u kojem je naša država tri puta promenila ime, a mi smo za to vreme stajali u mestu. Bio sam u to vreme politički aktivan i ovo je jedna priča o velikom studentskom protestu, o borbi za smenu režima 2000. godine i zatim o tim mukama do donošenja Ustava. Hteo sam na neki način da dam omaž, kao istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, jednom veku koji je narušen u svojoj poslednjoj deceniji, i ovo je priča o nastojanjima srpskog i jugoslovenskog društva da se demokratizuje, posebno u vremenu koje pamti generacija koja je rođena osamdesetih godina” – rekao je, pored ostalog, dr Antić.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker