Lokalna samouprava

Problemi sa programima sufinansiranja energetske sanacije fasada rešavaće se na nivou države

U pogledu energetske sanacije fasada, grad Pirot je još pre par godina po osnovu Zakona o stanovanju pokrenuo aktivnosti i sproveo postupke sufinasiranja radova na energetskoj sanaciji stambenih zgrada. Pokretanjem velikog konkursa od strane Ministarstva energetike ta mogućnost je postala  sastavni deo konkursa. Ali zbog specifičnosti konkursa koji predviđa da se u prvom koraku sredstva dobijaju od Ministarstva a u drugom koraku biraju firme koje bi radile određene mere, u Pirotu se u prethodne dve godine ni jedna firma nije javila za sprovođenje mere termičke izolacije fasada.

Bojan Ivković, gradski energetski menadžer, objašnjava da konkurs za građane nije raspisan upravo zbog toga što se ni jedna firma nije prijavila za izvođenje radova termičke izolacije fasada i građani praktično nemaju mogućnost izbora. „Posmatrajući to stanje mi smo već videli da je to problem i pokušaćemo sada u trećem konkursu sa Ministarstvom energetike da pronađemo način  da prevaziđemo problem. Taj problem se javlja i u drugim lokalnim samoupravama.  Koji je razlog što se firme ne prijavljuju za ove mere je stvar koja se treba analizirati, ali ćemo mi pokušati da i ove godine sagledamo taj problem i potražimo neko rešenje“ – rekao je gradski energetski menadžer, Bojan Ivković.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker