Gradska hronika

Problemi sa grejanjem u Prvomajskom cvetu

Vrtić Prvomajski cvet, sa prestankom rada fabrike AHA Mura Prvi maj ostao je bez grejanja iako sa ovom fabrikom ima validni ugovor po kome vrtić svakog meseca za grejanje plaća više od 326.133 dinara, koje obezbeđuje lokalna samouprava. Uprkos činjenici da nema centralnog grejanja, po rečima direktora Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” Miloša Todosijevića, uz maksimalne napore svih zaposlenih u ovoj predškolskoj ustanovi u prostorijama u kojima borave mališani održava se optimalna temperatura koja je u skladu i sa svim preporukama nadležnih ministarstava i to u rasponu od 18 do 24 stepena.

ACA_4921_resize

Vrtić se decenijama unazad grejao preko fabrike AHA Mura Prvi maj, ali čim je fabrika prestala sa radom i mi smo ostali bez grejanja iako imamo ugovor sa fabrikom po kome plaćamo preko 326.000 dinara svakog meseca za grejanje od novca koji nam daje lokalna samouprava. Nažalost, nemamo drugu mogućnost već da prostorije u kojima borave deca dogrevamo grejnim telima, uljnim radijatorima i slično tako da uz ogromne napore celog kolektiva uspevamo da održimo optimalnu temperaturu u prostorijama gde borave deca a to je temperatura od 18 do 24 stepena. Čak subotom i nedeljom dolaze radnici kako bi upalili grejna tela i u ponedeljak temperatura bila kakva treba. Razmišljali smo i o postavljanju kotla za centralno grejanje koji bi radio na struju, ali bi onda verovatno imali problema sa električnim instalacijama koje jednostavno ne bi izdržale kada bi se kao energent za kotao koristila struja tako da ta varijanta iz bezbednosnih razloga, što je nama i prioritet, nije moguća. Jedino trajno rešenje, koje ćemo sigurno i primeniti s proleća u dogovoru sa lokalnom samoupravom, jeste priključenje vrtića na sistem grejanja škole Dušan Radović. To je jedino trajno i najpovoljnije ujedno rešenje za grejanje, ali to nije izvodljivo uraditi pre proleća jer je neophodno da se dobiju saglasnosti brojnih inspekcija za šta je potrebno nekoliko meseci. Do tada ćemo nastojati da uz maksimalne napore obezbedimo što bolje uslove za sve mališane-kaže direktor Todosijević.

ACA_4929_resize

Jedna od roditelja Nataša Kostić kaže da roditeljima nije svejedno ali da se deca ipak ne žale da im je hladno u prostorijama gde borave.

Za sada je optimalna temperatura u sobama gde borave deca, jedino ne znamo kakva će biti temperatura kada budu minusi napolju. Nadamo se da će se naći adekvatno rešenje-kaže Kostićeva i dodaje da se deca ne žale na prehlade.

Za ovaj period su normalne prehlade, ali u sobama je temperatura do 24 stepeni što je sasvim korektno-kaže Kostićeva.

ACA_4926_resize

Jedna od majki Milkica Sokolović kaže da bi najbolje bilo da ima centralnog grejanja.

Dete mi se nije žalilo da mu je hladno i sve je u redu-kaže Milkica.

Po rečima direktora Todosijevića, svim roditeljima koji to žele omogućiće se da decu ne dovode u vrtić bez plaćanja bilo kakve naknade, a uz to, mesto u vrtiću biće im sačuvano.

tekst i foto A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker