Sport

Priznanje za pirotski fudbal – generalni sekretar Radničkog vodio devet liga mlađih kategorija FS RIS-a

Generalni sekretar pirotskog Radničkog Dragan Janković ovih dana uspešno završava veoma važnu dužnost komesara takmičenja za mlađe kategorije FS Regiona Istočne Srbije, na koju je imenovan na predlog generalnog sekretara Ivana Hadži-Đokića. Janković je ranije imenovan i za disciplinskog sudiju a funkcija komesara je samo još jedno u nizu priznanja i za Jankovića, ali kako on kaže za Pirotske vesti, pre svega za pirotski fudbal i za Radnički.

O tome koliku “težinu” ima funkcija komesara liga mlađih kategorija najbolje svedoče brojke. Janković je bio zadužen da pomno prati i najsitnije detalje u devet liga omladinaca, kadeta, pionira i petlića od Preševa i Velikog Trnovca do Dunava.

-Čak 142 ekipe se takmiče u ligama koje su bile pod mojim ingerencijama. Opis posla komesara za takmičenje je takav da on mora da se brine o najsitnijim detaljima, o terminima odigravanja utakmica, o delegiranju službenih lica za svaku utakmicu, o sudijama za svako kolo, rešavanje žalbi, potpunosti dokumentacije i mnogo drugih detalja. Svi problemi koji se pojave prijavljuju se komesaru takmičenja koji mora o svemu da vodi računa i da donese odluku koja je u skladu sa svim pravilima fudbalske igre i pravilima propisanim od strane Saveza. Bilo je tu i “neprijatnih situacija”, donošenja nepopularnih odluka o izbacivanju timova iz lige, najčešće zbog učestalog nepojavljivanja na utakmicama. U ovom poslu spojio sam svoje dve ljubavi – pravo i fudbal. Druga strana medalje je što ta funkcija podrazumeva ogroman angažman van redovnog radnog vremena. Svakoga dana bar tri do četiri sata nakon radnog vremena provedu se u završavanju obaveza iz delokruga funkcije komesara takmičenja. Ipak, decenijsko iskustvo u Radničkom na poslu sekretara kluba strašno mi je mnogo značilo jer zahvaljujući stečenom znanju i iskustvu na toj poziciji, savršeno sam upoznat sa načinima na koje mnogi klubovi pokušavaju da nađu “rupe” u propisima. Moram da kažem da kada sam stupio na funkciju osećao sam se kao da se nalazim “u osinjem gnezdu”. Veliki broj klubova pokušavao je da izvrda i ogluši se o primenu propisa koje nalaže Savez. Bilo je mnogo problema sa primenom propozicija, klubovi su na utakmice išli bez doktora, bez potpune dokumentacije. Ja sam svojim dolaskom uspeo da na sve to stavim tačku, bio sam vrlo rigorozan, nisam dozvoljavao da se krše propisi, sve ekscese kažnjavao rigorozno i smatram, a to je stav i zvaničnika FS RIS-a, tačnije Izvršnog odbora FS RIS-a, da sam dobro obavljao poverenu mi dužnost-kaže Janković za Pirotske vesti.

Mlađe kategorije Belih organizaciono među pet najboljih. Generacija petlića budućnost pirotskog fudbala

S obzirom da sam kao komesar za takmičenje FS RIS-a za mlađe kategorije odlično upoznat sa stanjem u klubovima kada je reč o mlađim kategorijama, mogu odgovorno da kažem da su mlađe kategorije Radničkog, organizaciono, među pet najboljih ekipa. Omladinci su sezonu završili na petom mestu iako je slabo krenulo, kadeti i pioniri su pri dnu tabela, ali to je prelomna godina, mlađi su po celu godinu od konkurenata a i bilo je velikih problema zbog manjka igrača. Posebno moram da pohvalim petliće koje uspešno vodi trener Bata Mitrović, jer među njima ima odličnih mladih fudbalera i siguran sam da će neki od njih biti budućnost pirotskog fudbala. Petlići su pobeđivali Napredak u sred Kruševca, Radnički u Nišu i pred njima je lepa budućnost. Takođe, mora da se istakne da se Radnički, kao i u seniorskom pogonu, i u mlađim kategorijama borio isključivo na sportskom terenu, što je činjenica kojom svi koji volimo Radnički moramo da se ponosimo-zaključuje Janković.

Janković je juče u svojstvu komesara lige dodelio pobednički pehar ekipi Napretka iz Kruševca(na fotografijama), koja je u Kruševcu ubedljivo slavila protiv Dubočice 5:0 i plasirala se u Kvalitetnu ligu.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker