Lokalna samouprava

Priznanja najuspešnijim stočarima u pirotskom kraju

Danas je u sali “Gazela” priređena manifestacija “Dani stočara” u organizaciji Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Pirot. Najuspešnijim pirotskim stočarima dodeljene su prigodne nagrade, a po rečima pomoćnika predsednika opštine zaduženog resorno za poljoprivredu Gorana Popovića, ova manifestacija koja između ostalog ima za cilj i da se svi pirotski stočari okupe na jedno mesto i razmene iskustva, opravdala je očekivanja. -Skoro 60 ili 70 posto sredstava iz Fonda za razvoj poljoprivrede povukla su domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom. Dali se radi o beskamatnim kreditima, kupovini kvalitetnih priplodnih grla uz subvencije, kupovini opreme za mužu ili preradu mleka na gazdinstvu, sve se svodi na razvijanje stočarske proizvodnje. Mi smo jednom ovakvom manifestacijom želeli da ispoštujemo pirotske stočare koji su u toku prošle godine uložili skoro 45 miliona dinara svojih sredstava kako bi od lokalne samouprave dobili određen iznos subvencija. Ovo je probni balon, ali prema raspoloženju, mislim da je to prava stvar i da će prerasti u tradiciju-kazao je Popović.

Jedan od nagrađenih, Mališa Denčić, iz sela Crnoklište, koji sa ocem ima farmu od oko 150 goveda i obrađuje preko 200 hektara zemlje, kaže da je lokalna samouprava prepoznala kvalitet stočara i da sistem subvencija dobro funkcioniše.

-Sve više i više sredstava se izdvaja za subvencije, poljoprivrednici imaju pristup beskamatnim kreditima i to je dobro-kaže Denčić.

DSC_0279_resize

Boža Dragić, vlasnik najvećeg stada ovaca na Staroj planini, koje “broji” 450 grla, dobitnik je priznanja za ovčarstvo.

-Pomaže opština, pomaže država, daju subvencije, tako da opstajemo. Da nema subvencija, teško bi bilo opstati-kaže Dragić.

Lidija Todorović, dobitnica je nagrade za kozarstvo.

-Imamo oko 120 grla koza. Svi u porodici smo angažovani. Mleko dajemo mlekari, organizovani smo svi u porodici-kaže Todorovićeva.

Fond za razvoj poljoprivrede osnovan je 2003. godine. Zahvaljujući njemu, višestruko je veća podrška stočarima u Pirotu pa je tako 2003. godine za ove namene bilo izdvojeno svega 300.000 dinara, da bi 2005. godinedostigao 42 miliona dinara, a za narednu godinu taj iznos bi trebalo da bude 50 miliona dinara.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker