Gradska hronika

Privatizacija medija dala katastrofalne rezultate

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa boravila je ovog vikenda u Pirotu i Dimitrovgradu, gde je razgovarala sa novinarima TV Pirot i RTV Caribrod.

Ona je Pirotskim vestima izjavila da je privatizacija medija u Srbiji imala katastrofalne rezultate.

-Ono na čemu insistira Sindikat i na šta uporno upozorava je da je privatizacija medija u Srbiji ostavila katastrofalne rezultate. U lokalnim sredinama javnost je ostala bez profesionalne informacije a zaposleni su ostali bez svojih radnih mesta. Zakoni Srbije i Ustav Srbije dozvoljavaju čak i obavezuju lokalne samouprave da obezbede informisanje, posebno u sredinama i na jezicima nacionalnih manjina. Stav Sindikata je i da ne treba privatizovati agenciju Tanjug, jer države u EU imaju državne novinske agencije. Agencija Tanjug ima veliki ugled u svetu, ogromno iskustvo i stav Sindikata novinara Srbije je da je ne treba privatizovati-kaže Čabarkapa.

dragana čabarkapa

Po njenim rečima, iako se cešto može čuti da Zapad insistira da se država povuče iz medija, evropska praksa iz ove oblasti je potpuno drugačija.

-Brisel, a i mi insistiramo na transparentnosti vlasništva i transparentnosti finansiranja. Ja bih samo podsetila da u zemljama EU postoje regionalni javni servisi, postoje lokalni medijski servisi. Navešću primer Hrvatske gde od 150 lokalnih medija, u polovini slučajeva osnivač medija je lokalna samouprava, a polovina je u vlasništvu zaposlenih-akcionara-kaže Čabarkapa.

Po njenim rečima, jedan od primera loše privatizacije je i Televizija Pirot, gde je privatizacija na insistiranje Sindikata novinara Srbije raskinuta.

“Nakon privatizacije TV Pirot je bila dovedena na rub stečaja, mi smo tražili da se poništi privatizacija, ona je poništena, radnici TV Pirot su uspeli da dignu firmu na noge i oni su vrlo zainteresovani da budu budući vlasnici kroz akcionarsko društvo i mi verujemo da će u tome uspeti i  imaju punu našu podršku u tome”, kazala je Tanjugu Čabarkapa.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker