Lokalna samouprava

Pritisak na lekarske službe ne jenjava, apeluje se na razumevanje, odgovornost i toleranciju svih pojedinaca

Danas, 10. decembra održan je sastanak Štaba za vanredne situacije u Pirotu, u užem sastavu, sa predstavnicima medicinske struke, a povodom analize stanja na nivou grada povodom epidemije virusa COVID 19. Situacija u Pirotu se i dalje procenjuje kao vanredna. Opšti je zaključak da je virus i dalje veoma aktivan u populaciji i svuda oko nas.

“Veliki je pritisak na lekarske službe, kako u Bolnici i Domu zdravlja, tako i na sve zaposlene u Zavodu za javno zdravlje. Podsećamo da su zaposleni u ovim institucijama svakodnevno u riziku od zaražavanja virusom COVID 19 i da postoje odsustva s posla, u takvim slučajevima, što svakodnevno otežava funkcionisanje u ovim uslovima. Ne postoji neograničen broj medicinskog osoblja koji može da servisira sve potrebe u ovoj vanrednoj situaciji, kao u normalnim uslovima funkcionisanja. I mnogo uređeniji i bogatiji zdavstveni sistemi širom Evrope i sveta se nalaze u istoj, ili goroj situaciji nego što je stanje u Pirotu i Srbiji.

Upravo zbog toga, neophodno je strpljenje i razumevanje za sve zdravstvene radnike u ovoj situaciji, iako smo svesni da je prisutna zabrinutost i strah među svima nama, ali jedino verom u naše stručnjake i institucije možemo zajedno da ovladamo situacijom i sa što manje posledica prođemo kroz ovaj težak period.

Da bismo uspešno savladali epidemiju, sačuvali sebe i svoje najbliže, ali i zdravstveni sistem, odgovorno ponašanje svakog pojedinca i dalje je imperativ u prevenciji COVID 19.

Pravovremena i tačna informacija je veoma bitna i potrebna u vremenu u kojem živimo i molimo sve da svojim objavama, pre svega na društvenim mrežama, ali i i medije kroz svoje objave ne unose dodatnu paniku i strah, jer sve to dodatno utiče na svest ljudi i njihovo mentalno zdravlje koje moramo očuvati”- kaže se u saopštenju Opšte bolnice Pirot, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i Štaba za vanredne situacije grada Pirota.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker