Kultura

Pripremanjem palačinki u galeriji pokazao da je prava umetnost u krizi

Pirotski akademski umetnik Marko Tošić, autor je jedinstvenog umetničkog performansa u okviru kojeg će, pripremanjem palačinki, ukazao da je u današnje vreme umetnost, nažalost, sve češće banalizovana, marketinški učinjena dopadljivom, sladunjavom, što u krajnjoj liniji, po njemu, ugrožava kredibilitet umetničkog dela i umetnosti generalno. Njegov rad “Umetnosti je slatka” deo je projekta “Razlike” Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izložba je otvorena od 16. juna i trajaće do 21. juna. Ovaj mladi i veoma talentovani umetnik postao je poznat javnosti u rodnom gradu nakon svoje umetničke instalacije kojom je prošle jeseni, pokušao da skrene pažnju javnosti i da apeluje da se ne uništava mobilijar na Keju pored Nišave, tako što je na sebi svojstven način Kej “preprečio” trakama sa natpisima “Zatvoreno gradilište, građanska inspekcija”.

-Rad je zasnovan na podizanju svesti građana, podrazumeva interdisciplinarni pristup pri
realizaciji same ideje, povezivanjem performativne umetnosti sa kulinarstvom. Kritikuje dopadljivu i sladunjavu umetnost, ali ne dopadljivost kao neku vrstu umetničkog koncepta, već dopadljivost koja je deo marketinškog trika, koja ugrožava kredibilitet umetničkog dela- izjavio je za Pirotski vesti Marko Tošić. Njemu su u realizaciji projekta pomogli i saradnici Sanja Starčević, Milica Mihaljčić, Marko Kremenović i Đorđe Bobinac.

razlike palačinke umetnost
Palačinke deo umetničkog performansa

Njegov rad kritikuje i nesposobnost stvaraoca da pojmi negativno delovanje takve produkcije na društvo, koje stvara iluziju da su umetnost i prave vrednosti deo našeg svakodnevnog iskustva i života.

umetnik pirot palačinke inspekcija
Marko Tošić/foto A.Ćirić/pirotskevesti.rs

-Na taj način društvo gubi mogućnost interakcije i „konzumiranja“ visoke umetnosti. Osim što se kod stvaraoca i publike ne neguje kritičko mišljenje, ne razvija se ni svest o kontekstu u kojem se stvara savremeno umetničko delo, jer je umetničko obrazovanje koncipirano kao zanatsko tehničko obrazovanje, u okviru koga nema mnogo prostora za promišljanje i artikulisanje savremene umetničke prakse- kaže Tošić.

Za izvođenje performansa Tošić je angažovao učenike obrazovnih profila kuvar i konobar, Srednje škole „Svetozar Miletić“ u Novom Sadu. Saradnice i saradnici su tokom celovečernjeg performansa pravili slatke palačinke, i na jedan bukvalan način pokazali da je umetnost konstruktivna i da hrani.

-Ono što je bitno je taj proces, kroz koji se propituje umetnički položaj u društvu, kao i promena negativne konotacije pojma u pozitivnu, kroz čin izvođenja umetničkog koncepta- izjavio je Tošić.

Foto: Projekat Razlike, više fotografija pogledajte na sledećem linku.

Podsećamo da je Tošić u novembru prošle godine, napravio jedinstvenu umetničku instalaciju preprečivši Kej trakama sa natpisom “Gradska inspekcija”. Više o tome u tekstu dole.

http://www.pirotskevesti.rs/zivot-drustvo/umetnoscu-protiv-vandala-i-unistavanja-keja-i-svega-sto-je-vredno-u-pirotu/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de