Korona virus

Pripremaju se mere za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima

Pomoć iz državnog paketa mera za otklanjanje posledica pandemije Covid-19 predviđena je i za oko 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstva, ali još nije precizirana vrsta i način podrške, rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović, prenosi agencija BETA.
On je za agenciju Beta rekao da još nije završen plan mera, jer je struktura gazdinstava složena i treba napraviti razliku u vrsti pomoći izmedju poljoprivrednika koji nisu ili su uključeni u kooperacije, a na kraju sve zavisi od područja gde je ta poljoprivredna delatnost.
– Među mogućim merama su pomoć u sadnom materijalu, olakšicama za nabavku goriva, delom u odlaganju i otpisu obaveza – rekao je Jovanović.
Značilo bi odlaganje kreditnih obaveza
Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je za agenciju Beta da se poljoprivredna proizvodnja odvija u otežanim uslovima, ali da još nisu vidljive moguće posledice pandemije po plasman i naplatu robe.
– Očekujemo pomoć iz Vladinog paketa mera za otklanjanje posledica pandemije i svakako bi nam dosta značilo odlaganje kreditnih obaveza – rekao je Jakšić.
Dodao je da su skoro svi poljoprivrednici zaduženi, i da su iz “opšteg” državnog paketa dobili pomoć kroz odlaganje kredita na tri meseca, ali da kao registrovani poljoprivrednici koji plaćaju sve poreze i doprinose, očekuju i dodatnu pomoć, namenjenu isključivo toj grani privrede.
Izvor: Beta

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker