Gradska hronikaOstale vesti

Pripadnici bugarske i romske nacionalne manjine u nedelju biraju svoje predstavnike

Raspisani su  redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina koji se održavaju svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog saveta. Na neposrednim izborima biće birani članovi saveta 19 nacionalnih manjina. U Pirotu se održavaju izbori za savete bugarske i romske nacionalne manjine. Izbori se sprovode u nedelju, 13. novembra na tri biračka u gradu i u selima Krupac i Gnjilan. Republička izborna komisija objavila je 3 liste kandidata za članove Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine a jedina kandidatkinja iz Pirota  je dr Milena Dimitrijević na listi broj  2 – „Koreni – Vladica Dimitrov”.

Predstavnica bugarske nacionalne manjine na listi broj  2 – „Koreni – Vladica Dimitrov”,  je dr Milena Dimitrijević. Ona je  pozvala građane da u nedelju izađu na izboire za Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine jer je to najveće  predstavničko telo Bugara u Republici Srbiji. “Saveti predstavljaju nacionalne manjine u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja na jeziku nacionalne manjine, upotrebe jezika i pisma, učestvuju u procesu odlučivanja, štite prava nacionalnih manjina garantovana Ustavom Republike Srbije i rade na ostvarivanju potpune ravnopravnosti i očuvanju njihovog identiteta. Želimo da grad Pirot bude podsticajno okruženje u kojem bugarska nacionalna manjina zastupa svoje interese ali i aktivno učestvuje u razvoju društva. Zato moramo da se pokrenemo, organizujemo, povežemo i sarađujemo da budemo vidljiviji i svi zajedno unapredimo saradnju dve susedne zemlje” – poručila je Dimitrijevića.

Ona je podsetila da je u cilju saradnje u Pirotu oformljen Kulturno informativni centar “Jerma Pirot”  i podsetila da je kancelariju otvorio generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji, Dimitar Canev. Kao primer dobre saradnje Dimitrijevićeva je navela projekat koji je podržan od strane konzulata Republike Bugarske u Nišu u okviru kojeg su urađeni besplatni pregledi štitaste žlezde u ruralnim područjima jugoistočne Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost stanovništva. Ona kaže da je u Temskoj, gde su pregledi organizovani, pregledano preko 150 lica.

Jedina kandidatkinja iz Pirota za  Savet bugarske nacionalne manjine, Milena Dimitrijević, pozvala birače da glasaju za listu broj 2  – „Koreni – Vladica Dimitrov”. “Izlaskom na ove izbore negujemo svoje korene, čuvamo nacionalni identitet i doprinosimo razvoju grada. Očekujem podršku mojih Piroćanaca zato što sam ja jedina kandidatkinja iz Pirota na sve tri proglašene liste. Izađitei glasajte za naše korene izaokružite listu broj dva” – poručila je ona.

U posebnom biračkom spisku na teritorji grada Pirota upisano je ukupno 679 pripadnika bugarske nacionalne manjine i 1.416 pripadnika romske nacionalne manjine koji će u gradu glasati u školi Vuk Karadžić, Tehničkoj školi i Razvojno obrazovnom centru “Pralipe” kao i u selima Gnjilan i Krupac. .

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker