Agrar

Primena nauke u očuvanju čistote autohtonih vrsta domaćih životinja – Ministarstvo poljoprivrede podržalo tim naučnika na ovom projektu

Danas su u Pirotu predstavljeni rezultati istraživanja u očuvanju životinjskih i genetičkih resursa pomoću molekularno genetičke karakterizacije. Istraživanja je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Očuvanje genetičkih resursa je sistem koji ima više činilaca, kao što su resorno ministarstvo, glavne, regionalne i osnovne odgajivačke organizacije, poljoprivredne savetodavne i stručne službe i sami odgajivači koji su, možda, najvažniji, jer čuvaju genetičke resurse. 

Jelena Aleksić, iz Instituta za molekularnu genetiku i genetički inženjering Univerziteta u Beogradu, kaže da je cilj da se unapredi sistem i primeni molekularno genetička karakterizacija da bi se dale dodatne smernice odgajivačima kako da gazduju i manipulišu grlima.

“Kada odgajivači dobiju subvencije oni su tu uskraćeni u smislu šta sa tim grlima raditi, da li je grlo genetički čisto, da li ga vredi koristiti za parenje, ili, prosto, ostraviti ako genetički nije čisto onda ne bi trebalo da učestvuje u parenju. To su neke informacije koje smo mi ovim istraživanjima dobili i koje želimo da podelimo sa stočarima. Veliki je problem kako da sačuvamo to naše blago, koje je naše kulturno i nematerijalno nasleđe. Nevezano za to da li mi od njih imamo neku korist ili ne one su prosto deo našeg identiteta i zbog toga je to važno sačuvati. Broj grla u tim populacijama je jako smanjen i zbog toga dolazi u tim malim populacijama do nekih neželjenih genetičkih procesa, a sve to znači da mi gubimo diverzitet koji je preduslov za dugoročni opstanak” – rekla je, pored ostalog, Aleksićeva.

Čedomir Radović, iz Institurta za stočarstvo Beograd, govorio je o očuvanju genetičkih resursa kod svinja, a reč je o trima autohtonim vrstama – mangulica, moravka i resavka.

“Mangulicu imamo u znatno velikom broju, kao i moravku čija je brojnost populacije znatno povećana poslednjih desetak godina. Problem je kod resavke, jer imamo vrlo mali broj grla, nešto slično kao što je slučaj kod ovaca sa pirotskom pramenkom. Fokus u narednom periodu biće na očuvanju genetičkih resursa, pre svega resavke, kao rase svinja, i pirotske pramenke koje je izuzetno ugrožena. Mi smo uzimali uzorke od odabranih odgajivača i ono što su analize pokazale, a to je benefit za odgajivače i benefit za Ministarstvo poljoprivrede, jer će se dobiti jasna slika o tome šta mi imamo u tim zapatima od kojih smo uzimali uzorke krvi i radili analize. Tu su rezultati gde imamo čiste rase i od tih grla mogu da se formiraju nukleus zapati odakle bi se širio kvalitetan priplodni materijal i imali bismo sigurno čistiju rasu mangulice, moravke i resavke” – izjavio je Radović.

Treba reći da je reč o pilot projektu i očekuje se da će resorno ministarstvo podržati dalje analize, jer bi se sa većim brojem uzoraka preciznije utvrdila čistota rase za autohtone vrste domaćih životinja

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker