Gradska hronika

Primarna selekcija otpada ili baci gde god stigneš

Nedavno je u Pirotu zaživelo, dugo očekivano, kontrolisano odlaganje komunalnog otpada. Tim povodom, s obzirom da je na Regionalnoj deponiji Pirot izgrađena linija za sekundarnu separaciju otpada, individualnim domaćinstvima su podeljene kante za odlaganje suvog i mokrog otpada, a u dvorištima zgrada za kolektivno stanovanje nalaze se kontejneri sa jasnim oznakama koju vrstu otpada u njih treba odlagati. Kako nam je rekao direktor JKP “Regionalna deponija, Nebojša Ivanov, prvi rezultati primarne selekcije su zadovoljavajući, većina građana se pridržava datih uputstava, mada ima izuzetaka.

Često se dašava, kaže jedna naša sugrađanka koja je Pirotskim vestima poslala fotografiju, da je ljudima, ponekad, lakše da u otvoren kontejner ubace otpad različitog sadržaja iako on ne pripada tu i nije urađena, kako se to kaže i kako bi trebalo da bude, primarna selekcija otpada.

Kada već govorimo o ovoj temi, ili jednom delu kulture življenja, treba reći i to da se, pored uobičajenog rasporeda kontejnera, na najprometnijim mestima u gradu, pa čak i manje prometnim, nalazi dovoljno kanti za odlaganje “sitnog” otpada. Mnogo je primera gde grđani nonšalatno bacaju opuške, kutije od cigreta ili omote od kutija, hartiju, pa čak i pakovanja od različitih peciva i drugih proizvoda. Fotografija dovoljno govori šta ostane posle doručka tinejdžera jedne pirotske škole, što je redovna pojava posle velikog odmora, a njih to, očigledno, nimalo ne tangira. Da li je gore od toga što im niko ne skreće pažnju na nedolično ponašanje, da ne govorimo o nepostojanju adekvatnih sankcija.

Zato su tu radnici “Komunalca” koji strpljivo, uporno i ćutke rade svoj posao kako bi nam ulice, zajednička dvorišta, trgovi, trotoari bili čisti, a često ponajviše povike na njih.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker