Gradska hronika

Prijavljivanje privrednika za realizaciju mera energetske efikasnosti do ponedeljka, 23. maja

U toku je druga faza velikog Javnog poziva koji je pokrenulo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, u saradnji sa lokalnim samoupravama, u cilju sufinansiranja mera za podizanje nivoa energetske efikasnosti kod individualnih domaćinstava. Prema rečima, menadžera za energetiku grada Pirota, Bojana Ivkovića druga faza podrazumeva realizaciju Javnog konkursa za izbor privrednih subjekata koji će zajedno sa građanima sprovesti mere energetske efikasnosti.

“Rezultat ovog Javnog poziva je spisak privrednika koji će biti na raspolaganju građanima prilikom konkurisanja u sledećoj fazi. Spisak privrednika biće sastavni deo sledećeg Javnog konkursa, tako da građani mogu da pogledaju, za određenu meru za koju su zainteresovani, od kojih firmi mogu da uzmu predračune, odnosno, koje firme mogu da im obave radove. Slobodna je volja građana da odrede kriterijume na osnovu kojih će odabrati neku od firmi i sa njom sklopiti ugovor. Javni poziv za privrednike se zatvara 23. maja, komisija će nastojati da u što kraćem roku obradi prijave, kako bi se završila cela procedura i u prvoj polivini juna bi to trebalo da bude gotovo. Odmah nakon toga, u saradnji sa resornim ministarstvom i uz njihovu saglasnost, objavićemo Javni poziv za građane, taj, uslovno, najvažniji Konkurs” – rekao je Ivković.

Ove godine grad je opredelio 15 miliona dinara za realizaciju mera energetske efikasnosti, a još toliko sredstava obezbedilo je resorno ministarstvo. Treba reći i to da je ministarstvo objedinjeni Konkurs podelilo na dva dela. Jedan se sada realizuje i obuhvata zamenu stolarije, izolaciju fasade, nabavku kotlova, toplotnih pumpi i solarnih panela za sanitarnu toplu vodu , a drugi deo se odnosi na solarne panele za proizvodnju električne energije. Za prvi deo konkursa utrošiće se 24 miliona, a preostala sredstva, od 6 miliona dinara, za drugi deo.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker