Gradska hronika

PRIJAVE ZBOG IZAZIVANJA POŽARA na otvorenom

Tokom vikenda na području Policije uprave u Pirotu evidentirano je 18 požara na otvorenom, protiv petorice muškaraca će biti podnete prekršajne prijave jer su izazvali požar na otvorenom, dok se intenzivno radi na otkrivanju ostalih. Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za građane su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

policija

Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

Tokom vikenda na području Policije uprave u Pirotu evidentirano je 18 požara na otvorenom, protiv petorice muškaraca će biti podnete prekršajne prijave jer su izazvali požar na otvorenom, dok se intenzivno radi na otkrivanju ostalih.

Podsećamo da je, ukoliko dođe do požara, potrebno što pre obavestiti vatrogasnu spasilačku jedinicu na broj 193, a ukoliko je manjeg intenziteta građani mogu sami da pokušaju da ga ugase, ali nikako po cenu svoje bezbednosti.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za građane su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker