Lokalna samouprava

Prigodnom svečanošću obeležen Dan oslobođenja Pirota od bugarske fašističke okupacije

Pirot i okolina oslbođeni su od bugarske fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu na današnji dan, 8. septembra, pre 78 godina. Tim povodom danas je na Partizanskom groblju u Pirotu održana prigodna svečanost, a na spomen obeležje palih boraca cveće su položili, član Predsedništva SUBNOR – a Srbije i koodinator za jugoistočnu Srbiju i Rasinski okrug, pukovnik Anđelko Milićević, načelnica Pirotskog okruga, Dragan Tončić, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, delegacije Centra Mininistarstva odbrane, Policijske uprave Pirot i predstavnici boračkih ogranizacija iz Pirota i regiona  i političkih partija. 

Predsednik GO SUBNOR – a Pirot, Peco Todorovski, smatra da je Dan oslobođenja Pirota jedan od najvažnijih datuma u istoriji grada. On je podsetio da je Pirot u Drugom svetskom ratu, 8. aprila 1941. godine okupiran od Nemaca, a deset dana kasnije bugarske fašističke snage preuzele su kontrolu nad gradom i okolinom, kada je počela bugarizacija stanovništva.

“Naravno, narod je bio nezadovoljan, počeo je da se organizuje i partizanski pokret je vrlo brzo počeo sa svojim akcijama. U početku su naši Borci bili u Nišavsko – svrljiškom parizanskom odredu i drugim odredima širom Srbije. Kasnije je počelo formiranje jedinica u Pirotu, od čete koja je formirana 1942. godine, pa do formiranja 46. divizije. Iz Pirota je u NOR – u učestvovalo oko 16.000 boraca, od toga 4.000 je ranjeno , a 2.000 je dalo život za slobodu. Imamo i tri narodna heroja – Miivoje Manić Albanta, Blagoje Kostić Crni Marko i Siniša Nikolajević” – rekao je Todorovski.

Zamenik gradonačelnika Pirorta, Miloš Colić, takođe, samtra da je 8. septembar jedan od najznačajnijih datuma za naš grad.

“Lokalna samouprava se zahvaljuje boračkim organizacijama što neguju tu slobodarsku tradiciju. Za slobodu koju sad uživamo mnogi su poginuli, a na nama je da čuvamo to što sada imamo. Neophodno je da se sećamo prošlosti, nikako da budemo zlopamtila, ali i da nikako ne zaboravimo šta je bilo i ko je zaslužan za našu današnjicu” – rekao je Colić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker