Gradska hronika

Prigodnom svečanošću obeležana 76. godišnjica oslobođenja Pirota

U organizaciji GO SUBNOR Pirot danas je na Partizanskom groblju polaganjem cveća na spomenik streljanim borcima obeležena 76. godina od oslobođenja našeg grada od bugarske fašističke okupacije. Pored  članova SUBNOR-a cveće su položili načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, delegacija grada Pirota koju su činili pomoćnik gradonačelnika, Vidojko Panajotović, načelnik gradske uprave, Dragan Stanković i član Gradskog veća, Slobodan Petrović, pretstavnici Organizacije rezervnih oficira, Socijalističke partije Srbije i Pokreta “Rođeni za Pirot” Vladica Tošić.   

Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije, odavanjem počasti minutom ćutanja i polaganjem cveća na spomenik palim borcima.

 

Predsednik GO SUBNOR-a Pirot, Peco Todorovski, u obraćanju prisutnima je podsetio na postepeno formiranje partizanskih odreda koji su 1944. godine dostigli najveću brojčanost u ljudstvu i opremljenost u oružju. U konačnom oslobođenju zeamlje iz Pirota i okoline učestvovalo je oko 16. hiljada boraca. Od toga oko dve hiljade je poginulao a oko četiri hiljade je ranjeno. Za zasluge u Narodno oslobodilačkom ratu najveće odlikovanje, narodni heroj, dobila su tri Piroćanca, Milivoje Manić Albanta, Blagoje Kostić Crni Marko i Siniša Nikolajević.

Vidojko Panajotivić, lider pirotskih socijalista, se takođe obratio prisutnima i istakao da je u svojoj istoriji Pirot uvek bio na strani istine i pravde.

“Pud do slobode je bio dugačak i praćen velikim žrtvama. Zato je naša dužnost da poštujemo, negujemo i čuvamo naše tekovine od zaborava u čast onih koji su dali svoje živote za slobodu. Nažalost, svedici smo pokušaja prekrajanja istorje i relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca. Naša je dužnost da ne dozvolimo izmenu istorije i da branimo zajedniče vrednosti, slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava i da se borimo protiv netrpeljivosti i mržnje. Partija kojoj pripadam, Socijalistička partija Srbije, uvek je poštovala i poštovaće tradicije Narodno oslobodilačke borbe i kao jedina partija levice u Srbiji uvek će se boriti protiv fašizma i fašističlkih ideja” – rekao je Panajotović.

Telegram čestitke povodom godišnjice oslobođenja grada pirotskom SUBNORU- uputio je SUBNOR Republike Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker