Slike starog Pirota

Priče starog Pirota: Humanost uvek krasila Piroćance

Siromašni đaci pirotske osnovne škole 1931. godine slikani su u novoj odeći koja je obezbeđena od novčanih priloga samih građana, a na inicijativu lokalnog odbora Crvenog krsta. Predsednik ove organizacije bio je tada znameniti pirotski doktor Dušan Stevčić a veliki dobrotvori Kolo srpskih sestara, Uprava radničke škole, Kolo devojaka, Pevačko društvo „Momčilo“, Sportski klub i naročito, Aleksa Rančić, težak iz obližnje Trnjane.

Te godine odbor je razdelio i pomoć žrtvama terorističkog napada iz 1928. u kome je poginulo dvoje a ranjeno preko dvadeset lica od bačenih bombi u Nacionalu i ispred samog hotela. Ostalo je zabeleženo da je iste 1931. pirotski odbor sakupio prilog od 9.000 dinara za postradale od poplave u Francuskoj.

Željko Perović

U saradnji sa Pirotskim vestima, autor izuzetno vredne knjige Pisma iz Malog Jerusalima Željko Perović, u narednom periodu objavljivaće upravo na portalu Pirotske vesti javnosti nepoznate, ali izuzetno zanimljive priče iz starih crkvenih arhiva. Osim delova pomenute knjige, objavljivaće se i priče o, javnosti malo poznatim događajima i ličnostima iz istorije Pirota. 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker