Sport

PRIČA O USPEHU: Od “beton lige” do rukometne elite – Miloš Stanković pravi je primer za mlade naraštaje pirotskih sportista

Mladi i izuzetni rukometni golman Miloš Stanković (24) pravi je primer kako se uz ogroman rad i trud, odricanja, stiže od “beton lige” do elitnog takmičenja u rukometu. Njegova priča je model za sve mlade pirotske sportiste i dokaz da kvalitet uvek ispliva na površinu. Potrebno je “samo” biti uporan, naporno raditi, biti spreman na brojna odricanja, biti fokusiran i verovati u uspeh, koji u tom slučaju teško da će izostati.

Miloš potiče iz poznate pirotske sportske porodice. Njegov stric je čuveni fudbalski internacionalac Jovan Loki Stanković, a fudbalom su mu se bavili deda, zatim otac, stric, brat… Prve svoje sportske korake u fudbalu napravio je i Miloš, ali se posle nekoliko godina bavljenja fudbala odlučio da se promeni sport na nagovor poznatog rukometnog trenera Nikole Kostića koji je u njemu video veliki potencijal. Ispostavilo se, odluka je bila prava.

miloš stanković rukomet

-Potičem iz sportske porodice, krenuo sam sa fudbalom kao i moj deda, otac, stric i brat. Posle tri godine dobio sam poziv od našeg porodičnog prijatelja – tadašnjeg trenera ORK ”Pirot” Nikole Kostića da se oprobam u rukometu, što sam i učinio. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka, jer želja za napretkom u ovom sportu  kod mene je iz dana u dan rasla-kaže Miloš u razgovoru za Pirotske vesti.

Preko Želje i ORK Bela Palanka do elitnog takmičenja – ARKUS lige

-Posle par godina dobio sam šansu da jednu sezonu treniram sa Željom iz Niša. Na kraju te sezone na poziv Mikija Zlatkovića, predsednika ORK “Bela Palanka”, prelazim u njihov klub. Tu sam proveo tri sezone i ostvario veliki napredak, stekao dosta novih prijatelja. Uspeli smo da se plasiramo u Super B rukometnu ligu-priča Miloš.

Na kraju veoma uspešne sezone, Miloš dobija ponudu koja se ne odbija.

-Na kraju te sezone dobio sam poziv od Dragana Ajdačića trenera ”Rudara” iz Kostolca koji je dugogodisnji učesnik ”ARKUS lige” da se oprobam u elitnijom takmičenju u Srbiji. Završavam prvu sezonu u Rudaru i napredak je očigledan. Ostvarili smo svoj cilj, a to je ulazak u osam najboljih ekipa u Srbiji, plej-of. Za sada sve ide kako treba, trenira se redovno. Bliži se kraj takmičenja. S obzirom da imamo odličnu ekipu nadamo se da će naredna sezona biti jos uspešnija-priča za Pirotske vesti Miloš Stanković.

Ovaj skromni mladić, koji kada stane na gol postaje “strah i trepet” za protivničke rukometaše, kaže da mu je san da jednog dana, poput strica u fudbalu, brani boje nacionalnog tima u rukometu.

Zanimljiv je podatak da je posle više od 30 godina Miloš prvi rukometaš iz Pirota koji je zaigrao u elitnoj srpskoj rukometnoj ligi. Pre njega u elitnom rukometnom rangu igrao je Saša Lilić, negde krajem osamdesetih godina, a još ranije u elitnom rangu igrao je i legendarni Dragan Musa Mladenović, koji je ostvario i izuzetnu internacionalnu karijeru a bio je i član zlatne olimpijske generacije iz Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine.

Ove godine navršava se 65 godina rukometa u Pirotu

Prva utakmica u rukometu, tada – malom rukometu, odigrana je 20. aprila 1956. godine, a dve godine kasnije osnovan je i prvi klub – RK Radnički.

Kasnije, 1972. godine formirana je i škola rukometa iz koje je potekla plejada vrhunskih rukometaša, poput pomenutog Dragana Muse Mladenovića, Nebojše Aleksića, Saše Lilića Likca, Vladana Stamenovića, Miljana Stojanovića, Aleksandra Zarkova (nastupao za reprezentaciju Makedonije), Dragana Ivanova i drugih, piše u svom članku na Južnim vestima koji je pre 10 godina objavljen povodom obeležavanja 55. godišnjice rukometa u Pirotu, novinar Vladimir Veljković, sada glavni i odgovorni urednik TV Pirot.

fotografije – porodična arhiva
.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker