Najlepše iz Pirota

Priča o Pirotu, gurmanlucima, kulturno istorijskom nasleđu i prirodnim lepotama, predstavljena u magazinu Outstanding Serbia 

„Grad na jugoistoku Srbije, bogate istorije i okružen prelepom prirodom, Pirot je i gastronomska prestonica i mesto iz kog potiču nadaleko čuveni srpski brendovi – pirotski kačkavalj, peglana kobasica, pirotski ćilim“ – ovako u čaospisu „Vino & Fino“ počinje priča o Pirotu.  U novom   broju magazina Outstanding Serbia kroz niz zanimljivih tekstova predstavljeno je gastronomsko, vinsko i turističko blago Srbije i prikazane zanimljive destinacije sa osvrtom na tradiciju, brendove i prirodne lepote koje se moraju videti.

Tu je i priča  iz Pirota, o brendovima sa pečatom geografskog porekla, sve zaokruženo neverovatnom prirodom, još uvek pošteđenom masovnog turizma.

Od geografskog položaja preko kulturno istorijskih znamenitosti do nestvarne prirodne lepote koja okružuje grad,  predstavljeno je sve što posetioci mogu da vide dolaskom u Pirot. Prvo što  ugledaju kada dođu u Pirot je Momčilov grad, tvrđava iz 14. veka. Tu je i nadaleko čuvena  kuća Malog Riste, pa onda prirodne lepote koje sa svih strana okružuju grad,  Sarlah, živopisni kanjon reke Jerme, Midžor, Zavojsko jezero, vodopad Tupavica.

Da bi ugođaj bio kompletan predstavljeni su gurmanluci koji se obavezno moraju okusiti. Kačkavalj i peglana kobasica se podrazumevaju ali su tu i razni specijaliteti od iznutrica poput jagnjeće kapame i teleće glave u škembetu i nadaleko  čuvena pica iz picerije Mamma Rosa, staroplaninska pica sa dinstanom jagnjetinom ili pica sa čvarcima. Posetiocima se preporučuje da obavezno probaju mekike odnosno pirotski Mećik, burek kod Dobrice i roštilj u bilo kojoj kafani jer, kako je navedeno u ovom prestižnom časopisu, ni u jednoj od pobrojanih kafana se ne može pogrešiti, pirotski roštilj je uvek vrhunski i najbolji.

Časopis detaljno opisuje i proizvodnju pirotskog kačkavalja u Mlekarskoj školi i uslove u kojima se kačkavalj čuva. Takođe, kao jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija u gradu, naveden  je Sajam peglane kobasice, odnosno predstavljen je čuveni proizvod koji se izlaže  i promoviše tokom ove manifestacije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker