Ostale vesti

Prezentovan projekat „Naša zemlja”

Predstavnici Udruženja „Osveženje” sinoć su sugrađanima prezentovali projekat „Naša zemlja“. Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a ima za cilj samozapošljavanje mladih i podsticaj omladine za bavljenje voćarstvom.

wp-1464857574389Najpre su okupljenima prezentovane prilike u zadrugarstvu u zemljama Evropske unije i izdvojeni su benefiti koje proizvođači mogu ostvariti, kako bi privukli mlade da se zinteresuju, da se prijave i iskoriste podsticajne prilike za pokretanje sopstvenog biznisa. Ciljna grupa su mladi u ruralnim područjima koji se bave voćarstvom ili žele da se time bave, i mladi iz urbanih sredina koji bi želeli da rade na selu.

Udruženje građana „Osveženje“ ovaj projekat realizuje uz podršku Grada Pirota, Poljoprivredne savetodavne stručne službe, Socijalne zadruge „Nova perspektiva“ i privrednog društva „Mundorama“.

-Zaposleni u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi vršiće obuku mladih i nadgledaće njihov rad narednu godinu dana, a Socijalna zadruga „Nova perspektiva“ pripremiće zemljište. Mi ćemo kupiti 1500 sadnica, koje ćemo pokloniti. Planirano je da uključimo dvadesetak ljudi. Imamo i finansijsku podršku Grada Pirota, jer je ova ideja prepoznata kao inicijalni korak za upošljavanje mladih u ruranim područjima. Privredno društvo „Mundorama“ garantuje kupovinu proizvoda po tržišnoj ceni. Ideja je da se projekat tu ne zaustavi, zato ćemo još sada napraviti jednu neformalnu zadrugu između mladih ljudi, koji budu uključeni, a iz godine u godinu povećavaćemo njihove kapacitete i angaćovaćemo druge koji budu zainteresovani da se uključe u ovaj program – rekao je Miloš Colić iz Udruženja „Osveženje“.

S obzirom na to da imamo mnogo potencijala u poljoprivredi, cilj je uspostavljanje održivog mehanizma samozapošljavanja mladih u ruranim sredinama, kako kroz osnivanje novih, tako i kroz ojačavanja postojećih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

– Želimo da za naše uslove nađemo specifičnu formulu, koja će dati rezultate i da izdvojimo primere dobre prakse, poput ovog projekta, kao i da težimo dalje ka udruživanju i ostvarivanju pozitivnih rezultata – kaže Colić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker