Lokalna samouprava

Prezentovan pionirski projekat izgradnje kompostane u okviru Regionalne deponije Pirot

Zajedno sa sistemom primarne separacije otpada koji će vrlo brzo zaživeti, izgradnjom kompostane i linije za sekundarnu separaciju otpada, Pirot će imati revolucionaran pristup u upravljanju otpadom, kazao je direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov

Danas je u skupštinskoj sali Gradske uprave prezentovan projekat izgradnje kompostane i linije za kompostanu čija će vrednost biti oko 330 miliona dinara. Ova investicija će Pirot svrstati u sam vrh gradova koji brinu o životnoj sredini i predstavlja pionirski poduhvat, kazao je direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov. Prezentaciji su prisustvovali i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, kao i direktor Tigra AD Vladimir Ilić.

-Cilj nam je da biorazgradiv komunalni otpad bude tretiran kroz kompostanu, da se proizvodi kompost i dobijemo novi proizvod koga koriste poljoprivredni proizvođači. Ujedno bi smanjili količinu deponovanog otpada na deponiji. Projektantska vrednost buduće kompostane je oko 330 miliona dinara, cilj je da do kraja godine imamo građevinsku dozvolu i da tim projektom apliciramo pred međunarodne fondove, IPA projekte i slično. Mi smo imali već razgovore sa Delagacijom EU u Beogradu i dobili uveravanja da će EU finansirati ovakve projekte u četiri regiona. Mi smo prvi koji rade projektnu dokumentaciju i očekujemo da imamo kvalitetno rešenje-kazao je direktor Ivanov i dodao da će izgradnja kompostane dodatno pojačati ekološki imidž Grada Pirota, po čemu je naš grad već prepoznatljiv.

-Očekuje nas revolucionaran pristup u upravljanju otpadom na teritoriji Grada Pirota-zaključio je direktor Ivanov.

Šef Odeljenja za urbanizam i stamebno-komunalnu delatnost u Gradskoj upravi Pirot Bojan Pešić istakao je da je ovaj projekat nadgradnja sistema za upravljanje otpadom koji je zaživeo u Pirotu izgradnjom Regionalne deponije.

-Vrlo važan projekat za Grad. Ideja je da sav zeleni biorazgraditi otpad, kao i otpad iz mulja iz Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje će biti izgrađeno, bude adekvatno tretiran i da imamo dvostruku korist. Da dobijemo kvalitetan kompost koji ima svoju upotrebnu vrednost, a da sa druge strane sav taj otpad ne završi na deponiji-kazao je Pešić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker