Lokalna samouprava

Preventivna akcija za veću bezbednost pešaka i biciklista

U cilju povećanja bezbednosti pešaka i biciklista, kao učesnika u saobraćaju, danas je u Pirotu organizovana preventivna aktivnost u okviru kampanje “Ne pretrčavaj život, pređi na pešački”. Akciju su organizovali Savet za bezbednost grada Pirota u saradnji sa MUP-om Srbije i učenicima Tehničke škole. Tom prilikom anketirani su prolaznici, deljen je promotivni materijal, a akcija je bila namenjena osobama starijim od 65 godina.

Ciljna grupa ove preventivne akcije su, pre svega, pešaci i biciklisti kao učesnici u saobraćaju rekao je, Slobodan Rančić, savetnik za saobraćaj. Kako je naglasio, prema statističkim podacima, biciklisti i pešaci najugroženija su kategorija učesnika u saobraćaju.

“Podaci pokazuju da u naseljenim mestima 75 posto poginulih, od ukupnog broja, je iz kategorije pešaka i biciklista starijih od 65 godina. Donekle je to i logično, s obzirom da starije osobe se sporije kreću, slabije vide i čuju, koordinacija pokreta je slabija, a posledice saobraćne nezgode su teže. U poslednjih šest godina u Pirotu poginula su 22 učesnika u saobraćaju, od toga 18 poginulih je na deonicama van naselja, na državnim putevima. Četiri lica su izgubila život u naseljenom mestu, a tri su starija od 65 godina. Ono što je ohrabrujuće i pozitivno za grad Pirot jeste da poslednjih dvadesetak godina nema stradale dece uzrasta do sedam godina” – rekao je, pored ostalog, Rančić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker