Lokalna samouprava

PREVENTIVA, PREVENTIVA, PREVENTIVA – Novine u načinu organizovana preventivnih pregleda!

Direktorka Doma zdravlja Pirot dr Suzana Stanković i v.d. direktora Opšte bolnice Pirot Momčilo Bojkić danas su na konferenciji za novinare upoznali javnost sa brojnim novinama koje se tiču preventivnih pregleda, a stupaju na snagu od ove nedelje, kada će biti realizovana nova serija preventivnih pregleda.

Dr Stanković istakla je da će naredni preventivni pregledi biti organizovani ove nedelje, 19. maja od 8 do 17 sati u Opštoj bolnici Pirot i u Domu zdravlja Pirot.

-Mi ćemo zajednički organizovati preglede u cilju rane dijagnostike i promocije i prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju naših sugrađana. Naši sugrađani će tog dana moći, bez zakazivanja, čak i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, bez uputa, da se jave i da obave fizikalni pregled, da im se izmeri krvni pritisak, EKG, kompletna krvna slika, glikemija i ultrazvuk abdomena-kazala je direktorka Stanković.

Dr Bojkić je istakao da se od ove nedelje menja sistem a sve u cilju maksimalne efikasnosti preventivnih pregleda.

-Građani će ulaziti u poliklinički deo, gde će u centralnom hodniku gde će postojati trijažni sto sa nekoliko sestara, sa kojima će se najpre obaviti razgovor, podeliti kartone, objasniće se pacijentima svi detalji gde će koji pregledi biti obavljeni. Opšti pregled će biti obavljen u prostorijama Medicine rada Doma zdravlja, to je odmah niz hodnik, ljudi će dobiti precizne informacije. Laboratorijske analize će se sada raditi u bolnici, ne na Keju kao ranije jer je ideja da pacijenti najpre dobiju rezultate i da sa njima odu na pregled, kod lekara. Tu je i služba radiologije gde će se raditi ultrazvuk abdomena. Svako će imati mogućnost da bira šta će od pregleda uraditi, s tim da ako je neko nedavno radio ultrazvuk abdomena, nema razloga da ga radi opet. Sve što se nađe da je problematično od nalaza, biće procesuirano i pacijenti će biti pozvani na preglede specijaliste iz konkretne oblasti, na dopunsku dijagnostiku i biće ubačeni u sistem. Poseban akcenat države je na preventivi jer je preventiva mnogo jeftinija od kasnijeg lečenja-kazao je dr Bojkić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker