Gradska hronika

Prevencija u cilju sprečavanja epidemije nodularnog dermatitisa

U Srbiji je registrovan nodularni dermatitis, odnosno bolest kvrgavih goveda. U Pirotskom okrugu nema registrovanih slučajeva ovog oboljenja, stanje nije alarmantno, ali stočarima se preporučuje preduzimanje mera zaštite.

Na teritoriji Pčinjskog okruga, gde je epidemija registrovana, zabranjena je prodaja i transport stoke. U Pirotskom okrugu nema razloga za paniku, već je potrebno angažovanje svih resursa kako bi širenje bolesti bilo zaustavljeno, rekao je u izjavi za Televiziju Pirot šef Nacionalnog kriznog štaba, Dragan Glamočić. On je još naglasio da je bolest za sada prisutna samo u Pčinjskom okrugu, ali da stočari i veterinari moraju biti oprezni i da ne smemo biti iznenađeni ukoliko se ova epidemija javi i na granici Srbije sa Bugarskom i Makedonijom, zemljama u kojima su potvrđeni slučajevi obolelih životinja.

– Virus se prenosi preko insekata, preko zaraženih životinja i vozila kojima se obolele životinje transportuju. Važno je reći da se bolest ne prenosi na ljude i da nema opasnosti po zdravlje ljudi – izjavio je Glamočić za Televiziju Pirot.

Stočarima se savetuje da svaku eventualnu sumnju na prisustvo nodularnog dermatitisa prijave lokalnoj veterinarskoj klinici, kao i da kupe preparate za prevenciju ove bolesti.

U Srbiju uskoro stiže prva serija vakcina, a vakcinacija bi trebalo da počne već naredne nedelje.

Prilog Televizije Pirot.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker