Gradska hronika

Prevencija HIV-a i podrška osobama koje žive sa HIV-om

U organizaciji TOC-a a uz podršku Saveta za zdravlje grada Pirota u konferencijskoj sali  Hotela “Ana Lux” održan je okrugli sto “Mentalno zdravlje populacija osetljivih na HIV za vreme KOVID 19 pandemije“. Okrugli sto je namenjen zdravstvenim radnicima kako bi im se približili trendovi i izazovi u prevenciji HIV-a ali i u cilju podrške osobama koje žive sa HIV-om.

Prevencija HIV-a, podrška osobama koje žive sa HIV-om i smanjnjenje stigmatizacije i diskriminacije od strane zdravstvenih radnika i priužaoca usluga, ključne su poruke sa okruglog stola kojem su prisustvovali pirotski zdravstveni radnici i predstavnici relevantnih ustanova i institucija.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do kraja 2021. godine u Republici Srbiji su registrovane 4372 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 2119 osoba obolelo od AIDS-a dok je 1327 osoba umrlo. Tokom 2021. godine novootkrivene su 172 osobe inficirane HIV-om, 49 osoba je novoobolelo od AIDS-a, dok je 14 osoba umrlo od AIDS-a. Skoro polovina svih novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om tokom 2021. godine registrovana je na teritoriji grada Beograda, dok su 53 osobe registrovane u Vojvodini, od kojih su 33 osobe sa teritorije Južnobačkog okruga, gde se i najveći broj osoba testira.

Goran Radisavljević, direktor TOC-a, kaže da je pandemija Covid-19  dovela do pojave mnogih  problema koji su pogodili većinu stanovništva: strah od bolesti, ograničenje kretanja, prihoda, nestrukturno vreme i osiromašen socijalni život, a pojačana socijalna izolacija i osećaj usamljenosti su naročito pogodili grupe stanovnika koji su već živeli izolovano, kao i mnoge koji su i pre toga bili materijalno ugroženi a to su porodice i pojedince koji su ostali bez sredstava za život, zbog gubitka posla ili smanjenja prihoda. Posebno su bili ugroženi oni korisnici koji su bili „nevidljivi za sistem”  odnosno nisu bili korisnici socijalne pomoći, te su ostali izvan svih sistemski organizovanih mera podrške.

 

Podrška mentalnom zdravlju tokom pandemije se pokazala kao važno pitanje. Okolnosti vezane za opasnost po javno zdravlje i mere koje su bile neophodne u cilju njegovog očuvanja predstavljaju potpuno novu situaciju u kojoj su i sistem i pojedinci morali da se brzo prilagođavaju, a pripremljenih strategija nije bilo. Medicinski radnici su već dugo fokusirani na borbu protiv pandemije ozbiljne infektivne bolesti do granica iscrpljenja, kaže Radisavljević.

Okrugli sto je deo projekta koji sprovodi TOC kroz realizciju projekta finansiranog od strane Globalnog fonda Srbiji i Ministarstvu zdravlja. U okviru preventivnog programa koji sprovodi Ministarstvo zdravlja u partnerstvu sa 8 udruženja: Asocijacija Duga, JAZAS, Prevent, Remiks, Potent, Asocijacija zdravstvenih medijatorki, USOP i TOC

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker