Lokalna samouprava

Prestižno priznanje ambasadora Francuske pirotskoj Gimnaziji – “LabelFrancEducation”

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini uručio je danas direktoru pirotske Gimnazije Bratislavu Krstiću prestižno priznanje Republike Francuske – “LabelFrancEducation”. Tabla sa priznanjem postavljena je na ulazu u školu a ovo priznanje predstavlja zapravo znak kvaliteta u dvojezičnoj nastavi na francuskom i srpskom jeziku. Time je pirotska Gimnazija svrstana među 285 akreditovanih ustanova širom  sveta, a četvrta gimnazija u Srbiji, koja je priznata od strane Republike Francuske, kazao je ambasador Mondolini nakon uručenja ovog priznanja. Uručenju priznanja prisustvovao je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić kao i predstavnik kompanije Tigar tajers Zoran Kostić koji je takođe ukazao na veliki značaj ove obrazovne institucije u našem gradu.

Ambasador Mondolini istakao je da ova nagrada predstvlja priznanje za kvalitet dvojezične nastave.

-U Srbiji je ovo četvrta Gimnazija koja ima ovaj “label”, odnosno priznanje države Francuske. Sertifikat izvrsnosti koju je dobila Gimnazija pokazuje o kakvoj se saradnji radi, izuzetna je saradnja sa Francuskim institutom, ambasadom Francuske, kompanijom Tigar tajers, lokalnom samoupravom. Sve to je doprinelo da Gimnazija Pirot dobije ovu nagradi-kazao je ambasador Mondolini.

Direktor Gimnazije Bratislav Krstić kazao je da ove godine Gimnazija obeležava 140 godina postojanja, a francuski jezik u ovoj prestižnoj školi uči se čak 105 godina.

-Ovo priznanje nam zaista puno znači i ono je rezultat mukotrpnog rada i učenika i profesora. Upisali smo sedmu generaciju učenika koji deo nastave slušaju i na francuskom jeziku i do sada za tih sedam godina oko 200 učenika je uključeno u proces bilingvalne nastave, ali treba napomenuti i da naša saradnja sa francuskim školama traje mnogo duže pa je preko 700 đaka učestvovalo u ovoj razmeni-kazao je direktor Krstić.

ambasador Mondolini i profesor francuskog jezika Ivica Panić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker