Kultura

Preporuke pirotskih bibliotekara: Dobre knjige za vrele letnje dane

Uprkos velikim vrućinama, interesovanje za knjigu u Narodnoj biblioteci Pirot ne opada. Veliki broj korisnika svakodnevno posećuje Biblioteku, ne bi li što kvalitetnije iskoristili svoj odmor. S obzirom da je Biblioteka obogatila svoj fond, naročito otkupom Ministarstva kulture, pirotski bibliotekari preporučuju, kako najmlađima tako i starijim sugrađanima, da ove letnje dane provedu uz knjigu.

Prva na top listi knjiga za čitanje pirotskih bibliotekara je roman Moja genijalna prijateljica Elene Ferante, čija je radnja smeštena u predgrađe Napulja, u drugoj polovini pedesetih godina XX veka, a govori s jedne strane o siromaštvu i začecima nekog drugačijeg života, a sa druge o bogatstvu mašte dve devojčice. Bujna mašta čini da dve prijateljice vide život koji ih okružuje ne kao stvaran, već kao neku strašnu bajku. No ta bajka istinitija je i od najrazumnijeg uvida u stvarnost. S obzirom da ovaj roman ima više delova, tu je i nastavak Priča o drugom prezimenu.
Juda Amos Oz, Devojka s pomorandžama Justejn Gordera, Crvene stoličice Edne O’Brajen, Romantični egoista Federika Begbedea, Žena crvene kose Orhana Pamuka, Devojka od papira Gijom Musoa, Avanture nevaljale devojčice Maria Vargasa Ljose su takođe među knjigama koje treba pročitati ovog leta.
Da su dobitnici NIN-ove nagrade najpopularniji iz godine u godinu, pokazuje podatak da je najčitanija knjiga u Narodnoj biblioteci Pirot u prvoj polovini ove godine bila „Arzamas“ Ivane Dimić, dobitnice NIN-ove nagrade za 2016. godinu. Pored nje, veliku pažnju privlači i trilogija Jelene Bačić Alimpić kao i njena najnovija knjiga „Nigde nema te“. Da Piroćanci vole da čitaju istorijske romane potvrđuje i to što je sve više zainteresovanih za trilogiju knjige „Nemanjići“ Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića. Od domaćih autora popularni su Mirjana Bobić Mojsilović, Branislav Janković, Nada Marinković, ali tu su i oni čitaoci koji vole klasike.
Od stranih autora pirotska čitalačka publika je veoma zainteresovana za skandinavske pisce kao što su Ju Nesbe, Erland Lu, Stig Lašon i njegova trilogija „Milenijum“. Tu je i Zahar Prilepin koji je već proglašen rukim klasičnim piscem. S obzirom da je vreme letnjih odmora, svako želi da obezbedi sebi knjigu za leto, tako da je ovih dana u biblioteci velika gužva, a kako Biblioteka ne raspolaže sa velikim brojem primeraka traženih knjiga, bibliotekari su sastavili listu čekanja kako bi svako došao do željene knjige.
Ovogodišnjim otkupom Ministarstva kulture, Narodna biblioteka Pirot je obogatila svoj fond sa preko pet stotina naslova, u vrednosti od oko pola miliona dinara. Knjige su već na raspolaganju korisnicima Biblioteke, kojih je u ovoj godini blizu 2.000.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker