Gradska hronika

Preminuo istoričar Božidar Manić


Beograd – Božidar Manić, istoričar, direktor Arhiva Srbije u periodu od 1967. do 1977. godine preminuo je juče u Beogradu, saopšteno je danas iz Arhiva Srbije.

Manić je rodđen u Pirotu 1928. godine, a diplomirao je na Grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radio je kao profesor i direktor u gimnazijama u Pirotu i Dimitrovgradu od 1953. do 1958. godine, a zatim kao asistent Instituta društvenih nauka u Beogradu.

Bio je potpredsednik Skupštine opštine Pirot, Sreske skupštine Niš, član Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, Predsedništva Republičke konferencije Socijalističkog Saveza radnog naroda Srbije i brojnih komisija, republički sekretar za kulturu od 1977. do 1986. godine i narodni poslanik Skupštine SR Srbije.

 Za vreme njegovog desetogodišnjeg upravljanja Arhivom Srbije uloženi su značajni napori na unapređenju arhivističke delatnosti, formirano je Arhivsko veće koje je donelo brojna stručna uputstva i preporuke, kao i Zajednica arhiva Srbije koja je bila aktivna u radu na izdavanju vodiča kroz arhivsku građu Srbije.

U tom periodu objavljen je veliki broj publikacija, održan je Prvi sabor arhivskih radnika Srbije, usvojena metodologija za utvrdjivanje normi rada sa nomenklaturom poslova u arhivima Srbije, izvršene pripreme za donošenje Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a Arhiv Srbije se uselio u zgradu u Železniku.

Manić je kao predstavnik Arhiva Srbije učestvovao na međunarodnim kongresima arhiva u Moskvi 1972. i Vašingtonu 1976. godine. Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnom zvezdom.

Tanjug

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker