Kultura

Premijerom predstave “Pokondirena tikva” glumica Natalija Geleban obeležila 30 godina umetničkog rada u Pirotu

U Narodnom pozorištu Pirot, sinoć je premijerno izvedena predstava “Pokondirena tikva” u režiji Vladimira Lazića sa Natalijom Geleban u glavnoj ulozi. Uz veliko oduševljenje i salve aplauza, pirotska publika nagradila je glumce za najnovije izvođenje dela koje, iako objavljeno davne 1838. godine, aktuelno je i odslikava  vreme u kojem živimo. Ulogom Feme, kojoj je dala svoj lični pečat, Natalija Geleban obeležila je trideset godina umetničkog rada u Pirotu.

autor fotografije Daniel Kop

Predstavom „Pokondirena tikva“  slavnog Jovana Sterije Popovića, pisca i jednog od najboljih srpskih komediografa svih vremena, glumica Pirotskog Narodnog Pozorišta Natalija Geleban obeležila je jubilej. Odlična glumačka ekipa doprinela je da Natalija Geleban dočara lik udovice Feme, žene koja nakon smrti muža silom želi visok položaj  u društvu. Sa novcem  koji joj je muž ostavio nakon celoživotnog mukotrpnog rada, Fema negira da je ikada išta radila, da joj je muž bio opančar. Neznanje i nevaspitanje nadoknađuje skupocenim haljinama i nakitom tražeći da i njena kćerka bude jednako gospodska i da joj se sluge ponašaju kao sluge gospodske.

“Predstava korespondira sa ovim vremenom i ovim društvom, vanvremenska je i to je izazov i želja većine glumica da se okušaju u toj ulozi” – kaže, glumica, Natalija Geleban, koja  objašnjava da je 30 godina umetničkog rada u Pirotu praktično obeležavala prošle godine ali je njena želja bila da upravo ova uloga i režija Vladimira Lazića bude kruna njenog rada.

Glumica se  prisetila svog dolaska u Pirot pre nešto više od 30 godina  kada je, kako kaže, Pirot bio odskočna daska za dalji rad i kada je mislila da dolazi na godinu ili dve. “Dopalo mi se sve, primila sam se ovde i ostala. Dopalo mi se i pozorište u kojem sam mogla da se iskažem u više oblasti, radila sam i režije idečije predstave i scenografije, kostimografije, imala sam jednu ispunjenu karijeru. U gradu imam mnogo izvanrednih prijatelja koje ne bih menjala ni za šta i zato sam ostala” – kaže, Natalija Geleban.

Ona ističe da su joj omiljene sve uloge koje odigrala u režiji Vladimira Lazića, ponosna je na najnoviju Femu iako je do sada u Pirotu bilo pet adaptacija Sterijine  “Pokondirene tikve”.

Fema u režiji Vladimira Lazića, prilagođena je  današnjem vremenu, verno dočarava pokondirenu tikvu današnjice,  odnosno Femu koja bez ikakakvog pokrića sebe smatraju važnom ali na kraju ipak biva kažnjena.

Reditelj Vladimir Lazić zadovoljan je premijerom i reakcijom publike. “Pretpostavljam da je prva trećina predstave bila iznenađenje za ljude jer nije pratila priču kao što Sterija piše. Dok su se ljudi snašli  već je došao treći deo predstave  koja je urađena u duhu savremene priče i toka svesti koju danas imaju starlete i ostale vedete ili zvezde našeg društva” – kaže reditelj. On ističe da reditelji uvek pokušvaju da pomere granice  u traženju nečega što je izostalo u originalu. “Pokondirena tikva je izvedena na stotine puta u pozorištima, ovo je jedna od retkih gde je Fema kažnjena na kraju zbog svoje lakomosti, gramzivosti i zbog svoje pokondirene duše i svesti. To je mnogo približnije vremenu danas a da li baš svako dobije zasluženu kaznu ili deo kolača to ostavljam publici da sama zaključi” – poručio je  reditelj predstave.

foto Daniel Kop

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker