Kultura

Premijera predstave Kralj Ibi – Nedelja 27. mart, na Svetski dan pozorišta

Drama “Kralj Ibi”, francuskog književnika, Alfreda Žarija, prva je predstava Narodnog pozorišta iz Pirota koja će premijerno biti odigrana 27. marta, od 19 časova i 30 minuta, na Svetski dan pozorišta. Režija je poverena, mladoj rediteljki, Ani Grigorović koja je u pirotskom Pozorištu režirala predstavu “Rađanje jednog zapisnika”, Borislava Pekića. Prva repriza predstave je u utorak 29. marta, takođe u istom terminu, od 19 časova i 30 minuta.

Najavljujući predstavu, rediteljka, Ana Grigorović, kaže da o Kralju Ibiju i naslednicima njegove gladi volimo da govorimo. Više od veka analiziramo njegov karakter, njegovu pohlepnu želju za vlašću i okrutnost kada do te vlasti dođe. Poredimo ga sa brojnim vladarima i ljudima na pozicijama moći, uočavajući da se matrica ponavlja. I opet ništa. On ostaje opšte mesto, ludak na vlasti, kojem ne možemo ništa. Zašto bismo onda čak i predstave pravili o njemu?

Alfred Žari svoj komad u podnaslovu naziva „Poljaci“. Iako Žari naglašava da pisanje istorijskih komada ne smatra časnim poslom, a o Poljskoj govori kao o Nigdini, zanimljiv je podatak da u trenutku nastanka komada Poljska država ne postoji. Motiv poljskog naroda koji ništa ne čini da bi sprečio pojedinca u uništavanju države idejni je generator predstave.

Poljaci nestaju kako nestaje i država, što i sam Ibi zaključuje u bekstvu ka boljoj budućnosti, gde ga u sledećoj državi čeka nova unosna pozicija. Zato možda ima više smisla praviti predstave o narodu i za narod, jer u nekoj sledećoj priči, taj narod možda ima šansu. Srećom, sve se ovo dešava u Poljskoj i zaista nema veze sa nama, tako da bezbrižno možemo prihvatiti da tokom trajanja predstave izigravamo Poljake. Jer kad ima Poljaka, može biti i poljske države, rekla je Ana Grigorović.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker