Kultura

Premijera dokumentarnog filma ,,dr Nadežda Stanojević, prva žena pedijatar u Srbiji”

Dokumentarni film ,,dr Nadežda Stanojević, prva žena pedijatar u Srbiji”, u produkciji Miloja Nešića, biće premijerno prikazan u ponedeljak, 10. aprila od 19 sati, u svečanoj Sali pirotske Gimnazije. Nakon projekcije filma u organizaciji Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1018. godine, Gimnazije Pirot i Gradske organizacije penzionera, biće održana tribina o dr Nadeždi Stanojević.

Devojčica Natalija Nešić je unuka poznatog pedijatra dr Svetislava Nešića, koja i sama želi da postane dečji lekar. Iz očeve priče Natalija saznaje da je na njenog deka Svetu mnogo uticala da izabere pedijatriju njegova starija koleginica dr Nadežda Stanojević, prva žena pedijatar u Srbiji. Natalija se interesuje o svom deki i dr Nadeždi i kreće na put po Srbiji da bi upoznala njihov rodni grad Pirot, škole koje su pohađali u Pirotu i Beogradu, bolnice i institucije u kojima su radili.

O svom deki zna mnogo a o dr Nadeždi saznaje da je bila odlikovana heroina oba balkanska i Prvog svetskog rata, prva žena iz Srbije koja je završila medicinski fakultet u Petrogradu početkom XX veka i prva žena koja je specijalizirala pedijatriju u Parizu, da je prva u istočnoj Evropi primenila be-se-že vakcinu protiv tuberkuloze kod dece, da je osnovala prvo savetovalište za majke i bebe, osnovala Institut za neonatologiju, pisala udžbenike o nezi dece, u poznim godinama plaćala od svoje penzije stipendije najboljim studentkinjama medicine.

Oduševljena radom i izuzetnim dostignućima dr Nadežde Stanojević i svog deke dr Svetislava Nešića, tokom celog XX veka, Natalija na samom kraju filma kaže:,,Želim da postanem lekarka i da lečim decu. Imam dobre uzore, doktorku Nadeždu i mog deka Svetu“. Zatim zastane za trenutak i ponosno doda ,,I znate šta? Mi smo jak narod!“.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker