Privreda

Preko 60 naučnih radova na Međunarodnoj naučnoj konferenciji Regionalni razvoj i prekogranična saradnja – Korist za Pirot i region

U prostorijama Ugovorne okružne privredne komore u Pirotu u toku je VI Međunarodna naučna konferencija pod nazivom “REGIONALNI RAZVOJ I PREKOGRANIČNA SARADNJA”. U radu Konferencije učestvuje 6 međunarodnih organizacija i biće predstavljeno više od 60 naučnih radova. Konferencija se prenosi direktno i putem interneta se može pratiti na linku: https://us02web.zoom.us/j/87174400354.

Konferenciju je otvorio dr Dragan Kostić, predsednik Ugovorne okružne privredne komore Pirot. On je istakao da je veoma važno da se tradicija nastavlja i da je i ove godine, šesti put zaredom, pristiglo mnogo naučnih radova i da učestvuju značajne međunarodne organizacije.

“Veoma smo zadovoljni što se tradicija nastavlja u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, u saradnji sa nekoliko fakulteta i gradom Pirotom. Veoma je značajno da svi ovi radovi, koji će biti ovde prezentovani, budu na neki način upotrebljeni. Mi ćemo, kao i svake godine, da se potrudimo da ukažemo svima onima koji se bave nekim poslom koji od ovih radova im može pomoći u poslovanju” – izjavio je dr Kostić.

Prof. dr Vladan Veljković, dopisni član SANU, zadovoljan je saradnjom grada Pirota i Srpske akademije ogranka u Nišu, jer se odvija na obostranu korist.

“Mi dobijamo priliku da širimo misiju SANU u ovom delu naše zemlje, a to je da podržavamo nučne, umetničke i druge događaje, pogotovo stvaraoce iz ovog dela naše zemlje. Sa druge strane, mislimo da i grad Pirot ima velike koristi od ovog naučnog skupa jer okuplja ljude iz regiona i susednih zemalja i to sigurno može da pomogne da se i grad Pirot razvija”- rekao je Veljković.

Šef kabineta za Regionalni razvoj iz Sofije, docent dr Georgi Nikolov, rekao je da Srbija i Bugarska trenutno imaju više od 20 prekograničnih projekata u oblasti transporta i digitalizacije u prekograničnim regionima.

“Mi već šest godina učestvujemo na naučnoj konferenciji Regionalni razvoj i prekogranična saradnja u Pirotu. Dolazimo sa velikim interesovanjem da bismo objedinili teme koje se tiču prekograničnih regiona i saradnje dveju zemalja. Konferencija omogućava da dobijemo odgovore koji su važni za realizaciju projekata, a samim tim i za građane Srbije i Bugarske” – rekao je dr Nikolov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker