Gradska hronika

Preko 30 fontana umetnika Dragana Mančića krasi vrtove i dvorišta u gradu

Umetnik, Dragan Mančić, čija je izložba akvarela otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić”, pored slikarstva ima još dve velike ljubavi, izrada fontana i uređenje vrtova. Iako nije studirao pejzažnu arhitekturu uspeo je da spoji umetnost kojom se bavi i saznanja koja je pokupio iščitavajući literaturu koja se odnosi na uređenje eksterijera. Samo u Pirotu osmislio je i instalirao preko 30 fontana koje krase najlepše vrtove u gradu.

Dragan Mančić kaže da se oko 30 godina bavi hortikulturom. Pored vrta u svom dvorištu, po pozivu osmišljava i uređuje prostor ljudima koji smatraju da im je potrebna pomoć ovog umetnika. Ljubav prema biljkama nasledio je od babe Jovane čije hortenzije iz Visoka čuva i danas. “Kada sam napravio atelje počeo sam da se interesujem i čitam o japanskim vrtovima, sate i sate sam provodio studirajući kako  Japanci uređuju svoje vrtove i kako se to radi u svetu. Rešio sam da upotpunim ambijent u sklopu ateljea i da napravim sopstveni park.

Kao ljubitelj prirode odlučio je da sebi stvori ambijent u kojem je objedinio prirodu visočkog kraja i znanje o uređenju japanskih vrtova, pa je, kako u šali kaže, napravio staroplaninsko – japanski vrt.  U njegovom vrtu se nalazi minijaturna replika Babinog zuba i Rosomačkog vrha. Umetnik kaže da su  ovi vrhovi u njegovom vrtu identični sa originalima samo ih je on upotpunio patuljastim četinarima.

Ni sam ne zna koliko biljaka ima u svom vrtu, preko 30 šimšira, raznih ukrasnih stabala i sveća koje ga podseća na rodno selo.  Kaže da prolaznici i šetači na keju često svrate u njegovo dvorište. Vaspitači dovode decu iz vrtića kojima je naročito zanimljiva fontana za koju on kaže da je najmanja ali sa posebnim aranžmanom. Deo instalacije fontane  čini koren vrbe iz Visočice, koja je postavljena tako da, prema rečima umetnika, simbolizuje raspeće. Uz razne biljke i kamenčiće  fontana podseća na pravi visočki izvor. “U Visoku ima bezbroj izvora , ispod drveća izvire voda pa mi je izazov bio da napravim  jedan takav ambijent  da kada sedim u ovom letnjikovcu i zažmurim slušam zvuk vode koja teče sa izvora” – kaže Mančić.

Mančić kaže da je uređivao mnoge vrtove u gradu i pravio fontane za koje kaže da predstavljaju pravu umetnost. Sve su različite a za pojedine mu je potrebno čak mesec i po dana kako bi ih  osmislio i instalirao.

“Tu je stvar ideje i kreativnosti, ove  tehničke stvari može svaki majstor da ozida. Potrebno je da se od kamenja koje se pokupi napravi skulptura. Ponekad ređam kamenje po 15 puta da bi se dobro uklopilo. Svaki kamen mora dobro da legne, da se kompozicijski uklapa. Nekada jedan kamen pomeram čitav dan da bi mu pronašao najbolje mesto” – objašnjava ovaj umetnik.

Za Dragana je najvažnije da njegova umetnička dela, bilo da se radi o slikama, fontanama ili uređenju dvorišta, izazivaju najlepša osećanja kod posmatrača. Vrednost ovih dela je u emocijama koju prenose i pokreću a ne u ceni, poručuje umetnik, Dragan Mančić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker