Kultura

Predstavu „Noć u kući gospodina Kolaka“ poznati glumci sa uživanjem odigrali pred Piroćancima

U okviru 13. Revije predstava malih formi Piroćanci su sinoć  pratili predstavu „Noć u kući gospodina Kolaka“  u režiji Irfana Mensura. Glumci, Slobodan Boda Ninković, Irfan Mensur i Vladimir Kerkez, nisu ostavili ravnodušnim nikoga u prepunoj sali Narodnog pozorišta a i sami su se, kako kažu, dobro zabavili  na sceni, pred Piroćancima.

Da li u vremenu terora lepote i mladosti, i trijumfa forme nad suštinom, laži nad istinom i prava nad pravdom, u vremenu seksa bez ljubavi  i pozorišta bez pisca i glumaca, u vremenu u kom se stvari digitalizuju, racionalizuju i banalizuju, da li u tom vremenu, muškarac starog kova, analogni neki tip, može pronaći smisao? Prevedeno na jezik današnjeg vremena: Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrednost? „Noć u kući gospodina Kolaka“ je komad o tri antiheroja posle kog muškarcima nije udobno a ženama je sve jasno.U obrtima koji se nižu,na površinu izbija emotivna manipulacija radi koristi, glavni junaci otkrivaju svoje grehove i slabosti opisujući ljudske karaktere izgubljene u maštanjima  i težnjama,sklonim popuštanju svojim nagonima i željama.

Komentarišući predstavu, Irfan Mensur, reditelj i glumac, kaže da je ideja da predstava na neki način otvori oči muškarcima i ponekoj   ženi koja nije svesna svoje vrednosti i svog značaja. „Mi smo ovu predstavu napravili da bismo se mi glumci dobro osećali i da bi se publika dobro osećala, da izađe iz sale sa osmehom i da malo razmisli čime nas sve pokušavaju baciti u neko sivilo. Hajde da se podignemo iznad tog sivila i da  počnemo da živimo živote koji su u akvarel bojama“ – kaže Irfan Mensur.

Reditelj predstave  ističe da novac za njega  nikada nije bio važan „ Postoje čitave kategorije žena koje razmišljaju o novcu, ja imam neku vrstu alergije u odnosu na takav tip žena, tog trenutka takva žena prestaje da bude žena, ona postaje objekat, roba. Lepo je živeti bez ičega, samo sa osmehom, dodirom, rukom  u rici sa osobom koju voliš. Ja sam  u životu bežao od žena koje su tragale za nečim materijalnim. Ne bih osuđivao tu vrstu žena, samo bih se distancirao od njih. Ne osuđujem zato što žive u vremenu koje nameće sve to, sniženi su kriterijumi. I muškarci koji jure samo za novcem su mi daleki, ne pripadaju muškom rodu nego nekoj vrsti životinjskog roda“ – iskren je, Irfan Mensur.

Glumac, Slobodan Boda Ninković, govoreći o pozadini predstave kaže da  pogrešne vrednosti doprinose da određeni  ljudi manipulišu drugima. „U ovom vremenu nažalost to je postalo glavno oruđe  i oružje i izvor  moći. Kad možete nekim da manipulišete vi ste onda jaki, vi ste bitni, samo je pitanje onih koji dopuštaju da budu manipulisani zašto to rade, kad bi to osvestili, ovi koji pokušavaju da manipulišu bi shvatili da to ne ide tako“ – kaže Ninković.

Predstavom  „Noć u kući gospodina Kolaka“ glumci su poslali poruku da se status se  ne može kupiti bez obzira na novac i materijalno bogatsvo koje neko poseduje. Da je publika u Sali Doma kulture shvatila njihovu poruku, znali su, kažu, odmah i pohvalili Piroćance  za divne reakcije tokom predstave čak i kada su se glumci za svoj račun zabavljali na sceni. Publiku su ocenili kako pravu pozorišnu i obećali da će uskoro ponovo doći u Pirot sa novom predstavom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker