Kultura

Predstavom “Naš sin” počeo program obeležavanja 80 godina profesionalnog pozorišta Pirot i 135 godina od početka pozorišnog života u Pirotu

Predstavom “Naš sin”  koja je sinoć odigrana kao prvi u nizu programa obeležavanja jubileja, 80 godina profesionalnog pozorišta Pirot i 135 godina od početka pozorišnog života u Pirotu,  započeo je i ovogodišnji  Hartefaktov kvir karavan. Posle predstave „Moj sin“ program obeležavanje jubileja Narodnog pozorišta Pirot, nastavlja se monodramom “Oj, živote”  holivudskog glumca, Džeka Dimića, 1. marta od 19:30 a u aprilu je planirana izložba kostima u Galeriji „Čedoomir Krstić“.

Hartefaktove društveno-angažovane predstave obilaze  mesta u Srbiji u kojima nisu učestala gostovanja predstava nezavisne pozorišne scene, a posebno ne predstava s manjinskim i kvir perspektivama, kaže reditelj predstave Patrik Lazić.

U predstavi „Naš sin“, prema tekstu i u režiji Patrika Lazića, radi se o preispitivanju granica prihvatanja i odbijanja. “Sin se nakon dugogodišnjeg odsustva vraća kod svojih roditelja koji su deset godina proveli u ćutanju za koje je razlog seksualni identitet njihovog sina. Mi ćemo u matru obeležiti 50. Igranje predstave i reakcije su uvek iste i odnose se na to šta svi u svojim porodicama nismo ispričali, o čemu ćutimo i kako se osloboditi, to je suština ove predstave i onoga što svi moramo u životu proći a to je kako posati individua u svojoj porodici, kako ne ispunjavati očekivanja porodice, nego svoja” – kaže reditelj, Patrik Lazić.

Glumica, Dragana Varagić, koja  tumači lik majke, ističe da  predstava šalje poruku ljudima da pronađu način da komuniciraju. “Ova predstava je i potresna i duhovita i pokušava sa raznih strana da osvetli probleme sve tri ličnosti koje predstavljaju ovu porodicu i njihove probleme i šta je to što bi moglo da bude drugačije. Nadam se da publika posle ove predstave odlazi kući sa pitanjem šta je to što možemo drugačije ne samo u porodici nego i u društvu, kako možemo bolje da razumemo jedni druge i da budemo mnogo bolji jedni prema drugima” – poručila je glumica Dragana Varagić.

Nakon svakog igranja predstava, Hartefakt organizuje i razgovore s publikom, s idejom pokretanja važnih društvenih pitanja u sredinama u kojima je uobičajeno teže biti “drugačiji”.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker