Predstavnik pirotske Gimnazije na Konferenciji u Sarajevu

Vladica Tošić, profesor istorije Gimnazije Pirot, je na poziv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije učestvovao u radu međunarodne konferencije i seminara na temu “Holokaust kao tačka polazišta”, koji su održani u Sarajevu od 25. do 28. aprila 2017. godine.

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije brojala je 12 članova. Učesnici konferencije i seminara bili su profesori i nastavnici iz nekadanjših jugoslovenskih republika.

Organizatori konferencije i seminara bili su Memorijal Šoa iz Francuske (Mémorial de la Shoah), Istorijski muzej Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i Memorijalni centar holokausta Jevreja iz Makedonije.

Francuska ambasadorka u BiH Kler Bodoni otvorila je međunarodni istorijski seminar. Okupljenima se obratila i nemačka ambasadorka u BiH Kristijana Homan, kao i predstavnici Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Cilj seminara je profesionalno osnaživanje nastavnika na temu antisemitizam i holokaust u Evropi i na Balkanu pre i tokom Drugog svetskog rata. Takođe seminar će omogućiti profesorima i nastavnicima istorije zemalja u regiji da izrade zajedničku istorijsku naraciju Drugog svetskog rata, uzimajući Holokaust kao polaznu tačku. Rad se je odvijao kroz plenarna izlaganja, diskusiju i radionice, a predavači su bili stručnjaci iz Evrope, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Makedonije i Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar