Lokalna samouprava

Predstavnici Ministarstva prosvete obišli Tigar Tajers povodom realizacije procesa dualnog obrazovanja

Povodom današnje promocije Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Srbiji, koja je održana u Pirotu, pomoćnica za dualno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, prof. dr Gabrijela Grujić, rukovodilac Odseka Pirot  Akademije tehničko – vaspitačkih strukovnih studija Niš, prof. dr Emilija Popović i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Nebojša Ranđelović, obišli su pogon Valjara u kompaniji Tigar Tajers.

U ime Tigar Tajersa, gostima su se obratili, Ljubiša Gligorijević, direktor Aktivnosti SF, Zoran Kostić, direktor Sektora za ljudske resurse i Vladan Kostić, koordinator za dualno obrazovanje u Tigar Tajersu.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prilikom posete Tigar Tajersu posebno su istakli značaj dualnog obrazovanja, koje obezbeđuje razvojnu perspektivu kompanijama. Istaknuto je da je suština održivog rasta – liderstvo, koje upravo bazira na inovativnom obrazovanju ljudskih resursa i ulaganju u mlade.

Još jedan veoma važan aspekt dualnog obrazovanja je u tome što se mladim ljudima pruža šansa da ostanu u svom gradu, istaknuto je tokom posete fabrici.

Zajedno sa korporativnom fondacijom Michelin grupe, Tigar Tyres je u Pirotskom okrugu, gde obavlja svoju proizvodnu delatnost, investirao u razvoj programa dualnog obrazovanja – perspektivni oblik javno – privatnog partnerstva, rekao je, pored ostalog, Zoran Kostić.

-Prednosti programa dualnog obrazovanja su brojne, kako za učenike koji su na putu da steknu priznatu stručnu kvalifikaciju, tako i za poslodavce koji su u stalnoj potrazi za novim zaposlenima, specijalizovanim za različite oblasti. Michelin-ovo učešće u projektu dualnog obrazovanja jedan je od načina na koji doprinosi društvenom razvoju lokalne zajednice. Tokom ovog programa studenti provode dva do tri dana na predavanjima i imaju dva dana praktične nastave  u našoj fabrici.

Primenljiva znanja, veštine i profesionalne kompetencije koje učenici i studenti stiču kroz rad su od velikog značaja. Uz razvijanje korporativne kulture, svesti o bezbednosti, standardima kvaliteta, zahvaljujući dualnom obrazovanju, pored ostalog, kraći je period obuke, kao i upoznavanje sa proizvodnim i biznis procesima budućih kadrova.

Podsećamo, Tigar Tyres je u poslednje dve godine potpisao Ugovore o dualnom obrazovanju sa Tehničkom školom i Srednjom stručnom školom u Pirotu. Tigar Tyres je takođe potpisao Ugovor o saradnji sa Akademijom tehničko-obrazovnih strukovnih studija u Nišu. Za sada će dva studenta biti uključena u ovaj program.

Na ovaj način smo omogućili učenje zasnovano na radu za sledeće obrazovne profile:

-tehničar za polimere

-tehničar mehatronike

-profesionalni inženjer informacionih sistema.

Kompanija pruža punu podršku i neophodne stručne resurse i ima aktivnu ulogu u definisanju programa učenja studenata i time direktno, dugoročno utiče na kvalitet budućih kadrova.

Naš prioritet, posebno u protekle 2 godine, bio je očuvanje zdravlja i bezbednosti zaposlenih, održavanje kontinuiteta poslovanja i podrška lokalnoj zajednici. U skladu sa politikom Grupe, Tigar Tyres je veoma uključen u život lokalne zajednice, pre svega u ključnim oblastima kao što su obrazovanje (dugoročni ugovor sa Gimnazijom Pirot o dvojezičnoj nastavi), program dualnog obrazovanja (sa Tehničkom školom i Srednjom stručnom školom, uključujući saradnju sa fakultetima), zdravstvo (koje je bilo posebno u fokusu prošle i ove godine s obzirom na situaciju sa pandemijom), bezbednost u saobraćaju (postavljanje semafora na ključnim i bezbednosno kritičnim raskrsnicama u Pirotu) itd.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker