Gradska hronika

Predstavnici Evroregiona Nišava na konferenciji AEBR-a

Na poziv Evroregiona Nisa (Neiße-Nisa-Nysa) DE/CZ/PL, koji slavi 25. godina postojanja, Skupština i godišnja konferencija Asocijacije Evropskih pograničnih regiona (AEBR-a), održani su u tri države, partnera ove evroregije, od 22. do 24. septembra 2016. godine-Görlitz (DE), Liberec (CZ), Boleslawiec (PL). Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evreoregiona Nišava, Vladica Tošić, kopredsednik, Vidojko Panajotović, koordinator i Milan Popović, član Upravnog odbora.

image008-1

Evroregion Nišava ponovo je dobio priznanje, poverenje i podršku članova AEBR-a za svoj dosadašnji rad na promociji i implementaciji politika, programa i projekta prekogranične saradnje. Na godišnjoj Skupštini AEBR-a u Gorlicu, Vladica Tošić, kopredsednik Evroregiona Nišava reizabran je za člana Izvršnog komiteta AEBR-a za 2017-2018. godinu. (http://www.aebr.eu//en/news/news_detail.php?news_id=500).

Evroregion Nišava je mlad evroregion i njegovi kapaciteti su same opštine članice i partnerske organizacije. Evroregion predstavlja platformu za komunikaciju, jačanje saradnje i uspostavljanje partnerstava između opština Srbije i Bugarske. Evoregion Nišava otvara mogućnost opštinama za razmenu informacija, iskustava, primera dobre prakse, izradu i implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kao i rešavanje zajedničkih problema. Evroregion Nišava je prepoznat od strane AEBR-a kao lider u ovom delu Evrope, koji treba da podstakne i oživi evroregione i prekogranične strukture saradnje.

image004-1

Na Godišnjoj skupštini koja je održana u Gorlicu u Nemačkoj, usvojen je izveštaj o radu i finansijski izveštaj za 2015. godinu. Izabran je predsednik i potpredsednici AEBR-a, počasni članovi i članovi Izvršnog komiteta za 2017-2018. godinu. Glasalo se i za članove Savetodavnog komiteta. Usvojen je plan aktivnoti sa finansijskim planom za narednu godinu.

evroregion

Tema ovogodišnje konferencije AEBR-a, koja je održana u Liberecu u Republici Češkoj, bila je Sigurna budućnost bez granica. Konferencija je imala dva okrugla stola:
•Uloga i značaj prekogranične saradnje i buduće evropske kohezione i regionalne politike.
•Granične prepreke.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker