Lokalna samouprava

Predstavljeni programi podsticanja razvoja preduzetništva – Opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava

U organizaciji Regionalne razvojna agencija “Jug”, Ugovorne okružne privredne komore Pirot i grada Pirota održana je promocija finansijskih programa podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Predstavljeni su programi podsticanja razvoja preduzetništva koje je nedavno raspisalo Ministarstvo privrede i za koje je u 2022. godini opredeljenjo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku mašina, opreme, dostavnih vozila, investiciono ili tekuće održavanje proizvodnog ili skladišnog prostora, nabavku softvera i računarske opreme, kao i opreme za za poboljšanje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Menadžerka Sektora za razvoj ekonomije i ljudskih resursa RRA “Jug”, Maja Virijević, istakla je da će privrednicima biti predstavljena tri programa : – Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku početnicima u poslovanju i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade. Programi su koncipirani tako da se preduzetnicima dodeljuje deo bespovratnih sredstava, a drugi deo kroz povoljne kredite Fonda za razvoj. Ona je najavila i program za nabavku nove opreme koji će raspisati Ministarstvo privrede početkom marta, i realizovaće se u partnerstvu sa odabranim komercijalnim bankama, koji će, takođe, imati deo bespovratnih sredstava.

Maja Ćirić, iz kancelarije RRA – Jug u Pirotu, kaže da su i prošle godine preduzetnici iz Pirota konkurisali za sva tri programa u cilju razvoja ekonomije. Prema raspoloživim podacima na osnovu ovih programa u Pirot je stiglo nešto više od 14 miliona dinara. Sredstva su upotrebljena za nabavku mašina, opreme i dostavnih vozila.

Marija Đošić, šefica Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu istakla je dobru saradnju grada Pirota i Regionalne razvojne agencije “Jug”. Kancelarija u Pirotu, pored ostalog, ima važnu ulogu da pomogne privrednicima oko brojnih pitanja koja se odnose na izvore finansiranja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker