Ostale vesti

Predstavljeni novi, organski, proizvodi Mlekarske škole

Mlekarska škola je predstavila javnosti nove organske proizvode: “Organski pirotski kačkavalj od kravljeg mleka sa geografskog oznakom imena i porekla”  i “Beli sir od kravljeg mleka”. Sa novim proizvodima, Mlekarska škola sada tržištu nudi širi paletu proizvoda. Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, očekuje da će subvencije Grada i države, dodatno stimulisati poljoprivrednike da se okrenu proizvodnji organskih proizvoda.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, podsetio je, da je iz budžeta Grada opredeljeno  56 miliona dinara za  subvencije  poljoprivredne delatnosti kao i da se za unapređenje poljoprivredne dodatno izdvaja putem  konkursa Ministarstva poljoprivrede. “Što se tiče organske proizvodnje neminovno je da će doći period kada ćemo morati da svi od lokalne samouprave preko države i IPARD fondova mnogo više obratimo pažnju na organsku proizvodnju zato što ona jeste u manjem obimu, ali je mnogo profitabilnija. Ona je isplatljivija za onog ko postigne standarde za organsku proizvodnju i zaista se nadam da će taj izazov koji imamo biti prevaziđen kroz promenu propisa” – istakao je zamenik gradonačelnika Miloš Colić.

Mlekarska škola kao edukativna ustanova ima  odgovornost da nove trendove u proizvodnji  prenose manjim proizvođačima. “S obzirom na sve potencijale koje pruža Stara planina, odlučili smo se za organsku proizvodnju. Još pre dve godine izbacili smo pilot proizvod- paletu proizvoda od ovčijeg mleka. Poljoprivredna gazdinstva su prepoznala  benefite koje pruža organska proizvodnja, tako da su ljudi počeli da proizvode i organsko kravlje mleko” – kazao je Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“.

U Školi ističu da je primarni zadatak Škole  obrazovanje učenika  a ne cena proizvoda i zato su  proizvodi Mlekarske škole  najeftiniji u regionu, a i šire. “Cena organskih proizvoda će biti za nijansu viša u odnosu na ostale iako je cena organskog mleka značajno veća. S obzirom da poljoprivrednici dobijaju subvencije od strane države i lokalne samouprave, nadam se da će što više stočara naći svoje interesovanje i početi da se bavi organskom proizvodnjom” – rekao je direktor Mlekarske.

Predstavljajući nove proizvode, profesor, Aleksandar Mančić, rekao je da razlika u  tehnologiji proizvodnje ne postoji ali da mleko mora da bude organsko.  Prati se zemljište i livade  za ispašu ovaca I goveda  i nakon 5 godina praćenja dobija se sertifikat za proizvodnju organskog mleka. “Svake godine se vrši provera kvaliteta mleka i ishrane koja se daje kravama i ovcama I obavlja se postupak resertifikacije tog mleka. Trenutno nema dovoljno proizvođača. Ovo su prvi koraci, naročito u proizvodnji  kravljeg mleka” – kaže profesor Mančić i dodaje da se  proizvodi obeleženi markicom zaštićenog proizvoda i oznakom za organski proizvod.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker