Kultura

Predstavljeni najnoviji modeli Silvane Tošić na reviji na Crvenom trgu

Sinoć je na centralnom gradskom trgu kod kafića “Kengur” održana modna revija na kojoj su predstavljeni najnoviji modeli pirotske kreatorke – novinarke RTS-a Silvane Tošić. Reč je o radovima inspirisanim šarama pirotskog ćilima. Reč je o modelima koje nose mnoge poznate ličnosti poput Emira Kusturice, ali i poznata TV lica sa Javnog servisa poput voditeljke dnevnika Vesne Radosavljević i urednice programa “Ovo je Srbija” Zorane Koršiš Nikolić. One su bile prisutne na reviji koja je visoko podigla lestvicu kada je reč o organizaciji sličnih događaja u Pirotu, kakvih se ne bi postidele ni svetske modne metropole. Reviji je prisustvovao i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i mnoge druge zvanice. Poseban štimung celoj večeri dao je izvanredan džez orkestar iz Niša “Kafe bal”, u kome nastupa Piroćanac – saksofonista Vladimir Simonović. Veče je vodila urednik dopisništva RTS-a u Pirotu Maja Mijalković. Ova manifestacija simboličnog naziva “Gugutće na direci” održana je u okviru Pirotskog kulturnog leta.

 

Među mnogobrojnim modelima koji su defilovali na jedanaest metara dugačkoj stazi – pirotskom ćilimu bili su jedan od najboljih srpskih klavijaturista Nikola Kitanović, Saška Sokolova, šesta na olimpijadi u bacanju koplja u Riu, poznati pevač zabavne muzike Vladimir Stojanović, njegov kolega iz domena narodne muzike Marko Manojlović, poznati humanitarac Aleksa Živković Potrčko i mnogi drugi.

Autorka revije Silvana Tošić pozvala je sve ljude koji se bave očuvanjem tradicije da se ujedine u naporima da se tradicionalne vrednosti i ekonomski valorizuju, kako se ne bi dešavalo da neko u Beogradu napravi leptir mašnu sa motivima pirotskog ćilima.

 

U okviru revije o šarama pirotskog ćilima govorila je i akademski fotograf Dragana Branković, koja je slavu pirotskog ćilima pronela Evropom, s obzirom da je svoje fotografije inspirisane upravo šarama pirotskog ćilima predstavila pre par godina na izložbi u Berlinu.

Silvana Tošić sa Draganom Branković

Silvana Tošić, autorka modne linije sa Aleksom Živkovićem Potrčkom

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker