Obrazovanje

Predavanje u Tehničkoj školi – Savremeni trendovi i budućnost bezbednosti računarskih mreža i sistema

U četvrtak, 2. februara, Tehničku školu u Pirotu posetiće, dekan Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, prof. dr Dragan Mančić sa svojim saradnicima. Tom prilikom prof. dr Vladimir Ćirić u amfiteatru škole, od 13 časova i 10 minuta, održaće predavanje o temi – “Savremeni trendovi i budućnost bezbednosti računarskih mreža i sistema”.

Ekspanzija informacionih sistema u savremenom društvu, dovodi do čestih neovlašćenih upada, odnosno, hakerskih napada. Izveštaji renomiranih kompanija u oblasti bezbednosti pokazuju da se broj napada u drugoj polovini 2022. godine povećao za čak 28% u odnosu na prethodni period, čime je dostignut broj od neverovatnih 1.130 napada po organizaciji na nedeljnom nivou. Štete koje nastaju od hakerskih napada na informacione sisteme su  ogromne, počev od kompromitovanja poverljivih podataka, pa sve do njihove zloupotrebe i predviđa se da će do 2031. godine prevazići 200 milijardi dolara. Uspešna odbrana od napada podrazumeva poznavanje karaktera i motiva napadača, kao i tehnika koje mogu koristiti. Međutim, zbog današnjih visoko sofisticiranih tehnika napada potrebno je uključiti i nove tehnologije u sisteme odbrane. U okviru ovog predavanja biće sagledani savremeni trendovi napada na računarske sisteme i mreže i diskutovaće se o tehnikama zaštite. Takođe, biće reči i o budućim pravcima razvoja ove oblasti.

Prof. dr Vladimir Ćirić je redovni profesor na Katedri za računarstvo Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Osnovnu i Tehničku školu završio je u Pirotu, a školovanje je nastavio na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je diplomirao 2001. magistrirao 2005. i doktorirao 2011. godine na smeru za Računarsku tehniku.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker