Gradska hronika

Predavanje “Prvi dani sa bebom – podrška dojenju” pobudilo veliko interesovanje

U organizaciji Kluba beba, trudnica i mama iz Niša, povodom Svetske nedelje dojenja, danas je u Pirotu, u Hotelu “Ana Lux”, održano predavanje o značaju dojenja pod nazivom “Prvi dani sa bebom – podrška dojenju”. Skup je u ime lokalne samouprave grada Pirota, i kao predavač, otvorila dr Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada. Konferencijska sala Hotela bila je ispunjena do poslednjeg mesta, što dovoljno govori o zainteresovanosti budućih mama, pretežno trudnica, o značaju dojenja.

Dojenje beba prvih dana po rođenju je tema koja ponajviše pobuđuje interesovanje mladih roditelja. Melisa Osmanović, predsednica Kluba beba, trudnica i mama iz Niša kaže da iskustva govore da je u svim sredinama gde su predavanja održavana najviše interesovanje pokazano, upravo, za početak dojenja i eventualne probleme u tom periodu. Ona je istakla da Pirot nije slučajno izabran za održavanje seminara, s obzirom na dugogodišnju saradnju sa Klubom iz Niša.

Dr Milena Dimitrijević, dugogodišnji pedijatar, kaže da je jako važno govoriti o dojenju u prvim danima po rođenju jer umeju da budu vrlo burni, sa dosta nesnalaženja, pa i panike.

“Važno je osloboditi buduće mame da znaju kako da se ponašaju i da skrenemo pažnju na ulogu dojenja po zdravlje beba. Dojenje je temelj najbolje nege deteta. To je najzdraviji početak života, zato što je humano mleko za bebe, za decu, a kravlje mleko je za tele. Majčino mleko je po svom sastavu, po imunološkim i hranljivim vrednostima idealna hrana za bebe. Tako da je veoma važno početi odmah sa dojenjem beba, pripremati se još u toku trudnoće i svaka ona žena koja još u trudnoći reši da doji svoju bebu ona će u tome sigurno uspeti. Majčino mleko je po sastavu takvo da je lako svarljivo, što nije slučaj sa kravljim mlekom, i ono što je poseban značaj to su njegova imunološka svojstva”- kazala je dr Dimitrijević.

Takođe, dr Dimitrijević je istakla da bebe koje sisaju zbog svega onoga što dobijaju, a to su antitela, neki imuni elementi, enzimi, jačaju imunitet. Bebe koje sisaju su vrlo retko bolesne od infekcija. Mleko ih praktično štiti od infekcije grla, uva, digestivnog trakta. To je ono što je najbitnije, a odnos svih hranljivih namirnica je izuzetan za decu, ima svih minerala i vitamina, naravno sem vitamina D koji se dodaje nakon rođenja, kaže dr Dimitrijević.

Predstavnica Kluba beba, mama i trudnica u Pirotu, Marija Đukić, bila je velika podrška svojim kolegama iz Niša u organizaciji današnjeg predavanja. Takođe, uspela je da preko lokalnih sponzora obezbedi prigodne poklone za učesnike predavanja.

Foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker