Lokalna samouprava

Pred većnicima i odbornicima Odluka o budžetu za 2022. godinu – Budžet projektovan u iznosu od skoro dve milijarde dinara

Sednica Gradskog veća održaće se sutra, u četvrtak 9. decembar, a narednog dana, u petak, i sednica Skupštine grada Pirota. Pred većnicima i odbornicima su veoma važne teme, a sigurno da je utvrđivanje predloga, a zatim i donošenje Odluke o budžetu za 2022. godinu tema koja će pobuditi najveće interesovanje i diskusiju.

Predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, kaže da je na dnevnom redu desetak tema, a prva i najvažnija tačka je donošenje Odluke o budžetu grada Pirota za iduću godinu. Ona kaže da je budžet i ove godine rađen prema uputstvu Ministarstva finansija i Zakonu o budžetskom sistemu i projektovan je u iznosu od 1.927.777.000 dinara. Prihodi i rashodi su, kao i prethodnih godina planirani realno. Prihodna strana budžeta se oko 75 posto bazira na prihodima od poreza. Budžet je programski, što znači da je u skladu sa svih 17 programa Stalne konferencije gradova i opština. Prvi program je stanovanje, urbanizam, prostorno planiranje, zatim komunalne delatnosti, lokalni ekonomski razvoj, poljoprivreda i ruralni razvoj, razvoj turizma, obrazovanje, socijalna davanja, oblast dečje zaštite i tako dalje. To su samo neki od programa za koje se raspoređuje novac za narednu godinu, i ono što je veoma važno za privredni razvoj jesu investicije. Naredne godine biće završen kapitalan projekat – otvoreni bazen, počela je rekonstrukcija i energetska sanacije Opšte bolnice, a u planu su i drugi kapitalni projekti, rekla je dr Dimitrijević.

Odbornici će razmatrati, pored ostalog, Plan generalne regulacije “Sukovo”, Odluke o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu, lokalnim komunalnim taksama, Odluku o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti za period od 2022. do 2026. godine i još nekoliko tema iz oblasti gradske problematike.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker