Ostale vestiSaveti

Pre polaska na put dobro pripremiti automobil!

U jeku sezone godišnjih odmora, kada će se mnogi od nas odlučiti da putuju svojim automobilom, automehaničari savetuju da vozači dobro pripreme svoj auto pre polaska na put. Ukoliko vozilo nije adekvatno pripremljeno, usled visokih temperatura i duže vožnje može doći do kvarova čije otklanjanje, naročito u inostranstvu, može koštati više i od samog letovanja. Zato se pored pripreme vozila, u cilju bezbednog putovanja, preporučuje i osiguranje „Pomoć na putu“ koje podrazumeva šlepovanje ili popravku automobila u inostranstvu.

 

Pre polaska na put automehaničari savetuju vozačima da provere ulje u motoru i pranje radijatora rashladne tečnosti (hladnjaka) jer zbog nakupljene prljvštine može doći do začepljenja, slabog strujanja vazduha i slabog hlađenja što podiže radnu temperaturu motora i može izazvati kvar. Obavezna je promena filtera vazduha i filtera kabine i podešavanje klima uređaja maksimalno 5 do 8 stepeni razlike u odnosu na spoljašnju temperaturu. Vozači bi trebalo da provere pneumatike i pritisak u njima, kao i sve kontakte na signalizaciji, jer na visokoj temperaturi usled slabog kontakta može doći do varničenja, kvarova na instalaciji pa i samozapaljenja.

Automehaničari kažu da je uz ovakvu pripremu, u cilju bezbednog putovanja, potrebno da vozači izaberu i odgovarajući paket osiguranja „Pomoći na putu“ koji nude sve osiguravajuće kuće jer su popravke automobila u drugim zemljama izuzetno skupe kao i usluga šlep službe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker