Gradska hronika

Pre polaska na odmor sopstvenim automobilom neophodno je dobro pripremiti vozilo

Automehaničari savetuju da naročito u ovom periodu kada su gužve na putevima velike, pre polaska na godišnji odmor svaki vozač mora da proveri i pripremi svoje vozilo. Usled  visokih temperatura i duže vožnje može doći do kvarova čije otklanjanje, naročito u inostranstvu, može koštati više i od samog letovanja. U cilju bezbednog putovanja, preporučuje se i osiguranje „Pomoć na putu“ koje podrazumeva šlepovanje ili popravku automobila u inostranstvu.

Automehaničari sa kojima smo razgovarali  savetuju vozačima da pre polaska na put provere ulje u motoru kao i pranje radijatora rashladne tečnosti (hladnjaka) jer zbog nakupljene prljvštine može doći do začepljenja, slabog strujanja vazduha i slabog hlađenja što podiže radnu temperaturu motora i može izazvati kvar. Obavezna je promena filtera vazduha i filtera kabine i podešavanje klima uređaja maksimalno 5 do 8 stepeni razlike u odnosu na spoljašnju temperaturu. Vozači bi trebalo da provere pneumatike i pritisak u njima, kao i sve kontakte na signalizaciji, jer na visokoj temperaturi usled slabog kontakta može doći do varničenja, kvarova na instalaciji pa i samozapaljenja.

Uz ovakvu pripremu, u cilju bezbednog putovanja, potrebno je da vozači izaberu i odgovarajući paket osiguranja „Pomoći na putu“ koji nude sve osiguravajuće kuće jer su popravke automobila u drugim zemljama izuzetno skupe kao i usluga šlep službe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker