Biseri Stare planineReportaža

Praznik za gurmane

U selu Temska održan je peti tradicionalni Sajam staroplaninske hrane na kome je učestvovalo više od četrdeset vrsnih domaćica čije specijalitete je degustirao ogroman broj posetilaca ove manifestacije.

Organizatori Sajma su Turistička organizacija Pirot i Mesna zajednica Temska, a novitet je da se ove godine osim u spravljanju staroplaniskih jela, učesnici nadmetali u disciplini – kotlić.

ACA_5107_resize

Najveće oduševljene posetilaca izazvao je promoter ovogodišnjeg Sajma Milan Lane Gutović, koji je imao samo reči hvala za hranu sa našeg podneblja.

-Bio sam već ove godine u Pirotu i to na Sajmu pirotske peglane kobasice, koja me oduševila. Danas sam ovde takođe probao veliki broj specijaliteta i mogu reči da hrana zaista može da bude zaštitni znak ovog kraja i ogroman potencijal za privlačenje turista-kazao je Gutović.

ACA_5106_resize

On je na otvaranju Sajma u svom prepoznatljivom stilu kazao da je on zapravo poklon organizatora posetiocima festivala.

“Ovde sam u ulozi poklona organizacionog odbora, vama posetiocima festivala. Dobro je što su izabrali baš mene jer poklon mora da bude redak i jeftin. Sve ostalo je podilaženje. To vam je kao dobra žena, ona uvek mora da bude retka i jeftina. Ostalo je poslovna pratnja”, kazao je Gutović na otvaranju festivala.

ACA_5141_resize

U pripremi najukusnijeg jela sa Stare planine nadmetalo se četrdesetak vrsnih domaćica, a na kraju je za najbolje domaćice stručni žiri kojim je predsedavao legenda domaćeg kulinarstva Stambol Gerštamov, proglasio domaćice iz Udruženja žena sa sela “Temštanka”, koje su pripremile više od 120 jela, od kojih su mnoga spravljana po receptima starim vekovima. U kategoriji kotlića treće mesto je osvojio Miljan Stojanović, drugo Vlada i Dragan Pivar i prvo mesto Milan Živković iz Izvora.

ACA_5149_resize

Sajam je posetio i popularni Tika Špic, odnosno glumac Predrag Smiljković, koji je kazao da su ga najviše oduševile pite.

-Meso je meso, ali smatram da je najveće umeće i trud potreban za pripremu pita, koje posebno volim i zaista sam prijatno iznenađen ovom manifestacjiom koju sam posetio igrom slučaja, s obzirom da se nalazim u poseti prijatelju-kazao je Pirotskim vestima Smiljković.

ACA_5166_resize

Sajam je posetio i pirotski zet, Australijanac Metju Brosnan, koji sa rođenom Piroćankom Bojanom Nešić i dvoje dece živi u Brizbejnu.

-Oduševljen sam manifestacijom i sada već mogu da kažem da je vredlo leteti 34 sata od Australije do Pirota da bi uživao u vrhunskoj hrani-kazao je Metju Pirotskim vestima.

metju brosnan sa suprugom i decom_resize

Sajam je svečano otvorio predsednik opštine Pirot Vladan Vasić koji je kazao da mu je drago da ovu manifestaciju iz godine u godinu  posećuje sve veći broj ljudi.

Pokrovitelj Festivala je opština Pirot, a organizatori su Turistička organizacija Pirot i Mesna zajednica Temska.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Lepa manifestacija ,gde se naplacivao ulaz od 100 dinara,da bi se videla jedna najezda nezasitih skakavaca od kojih su neki hranu trpali u torbe, gde su organizatori ostajali par puta bez struje u toku programa.Ali to je svojstveno nama Pirocanacima zar ne??? Kulturo eve me….

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker