Gradska hronika

Pravilan izbor zanimanja, brže zaposlenje – IT sektor najtraženiji

Često se, prilikom izbora zanimanja mladi ljudi, a i njihovi roditelji, pitaju koja struka je najtraženija i pruža mogućnost bržeg i lakšeg zaposlenja. Pri izboru srednje škole i fakulteta, pored sklonosti, sposobnosti i interesovanja važno je sagledati i mogućnosti zaposlenja. Neka deca još od „malih nogu” znaju čime će se baviti, te slede svoj san. Takvi pojedinci ipak ne čine većinu – ima mnogo neodlučnih, ili nedovoljno informisanih, koji imaju manje, ili veće poteškoće u donošenju odluke o budućem zanimanju. Ukoliko ima nedoumica, za informacije i savet mogu da se obrate i psiholozima – savetnicima za planiranje karijere u Filijali Pirot Nacionalne službe za zapošljavanje.

Osim IT struke, koja je “apsolutni pobednik” u brzini zapošljavanja među akademcima, kada je tržište rada u pitanju, Pirot se ne razlikuje mnogo od drugih gradova u Srbiji. Najlakše se zapošljavaju informatičari, diplomirani inžinjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri građevinarstva, diplomirani inžinjeri mašinstva, farmaceuti, lekari, lekari specijalisti. I to je trend koji važi već neko vreme, a ono što je novo jeste da se na spisku traženih zanimanja nalaze i građevinski radnici svih profila, saobraćajni inžinjeri, profesori matematike i diplomirani pravnici.

“Ono što se godinama traži, i tražiće se, sigurno su stručnjaci iz oblasti informatike, elektronike, računarstva, oni koji poseduju licence u oblasti građevine, mašinstva, medicinski i građevinski radnici. Ono što možemo reći, poslodavci kroz prijave potreba za zapošljavanje, najveće interesovanje u prethodnom periodu iskazali su za zapošljavanje sledećih struka: šivač tekstila, prodavac, magacioner, frizer, kuvar, konobar, pomoćni građevinski radnik, moler – farbar, zidar, tesar, građevinski tehničar, diplomirani inžinjer građevinarstva, vozač teretnog motornog vozila,
tehničar drumskog saobraćaja, diplomirani saobraćajni inžinjer, mašinski tehničar, diplomirani
mašinski inžinjer, lekar, diplomirani farmaceut” – izjavio je, pi-ar Filijale Pirot Nacionalne službe za zapošljavanje, Miljan Jonić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker